Szijjártó megduplázta tanácsadói számát

A tizenkilenc ember együttes havi bérköltsége 13,8 millió forint.

MNO
2015. 11. 27. 8:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány minisztérium már megküldte válaszlevelét, melyek alapján azt állapították meg: a minisztériumok kevésbé ismert munkatársakat alkalmaznak ilyen pozíciókban, az ismert tanácsadók nem tűnnek fel a listákon.

Egy éve Demeter Márta szocialista képviselő írásbeli kérdésére válaszolva Szijjártó Péter miniszter nyilvánosságra hozta a külügyi tanácsadók listáját. Ebből akkor az derült ki, hogy a miniszteri kabinetben öt tanácsadó dolgozott, a biztonságpolitikai államtitkári kabinetben hárman voltak, a gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkári kabinet mellett pedig egy tanácsadó dolgozott – idézte fel a 444.hu. A kilenc tanácsadó összesített havi illetménye tavaly bruttó 5 millió forint volt.

A most megküldött adatok szerint Szijjártó Péter megduplázta a tanácsadók számát, és főleg a miniszteri kabinetet erősítette meg, ahol a korábbi öthöz képest már tizenkét tanácsadó – köztük három  főtanácsadó – dolgozik. A 19 tanácsadó együttes havi bérköltsége 13,8 millió forint – hangsúlyozták, hozzátéve: a tanácsadói pozíciók gyakran más beosztásokkal keverednek, Czifra Gabriella például más helyeken kabinetfőnök-helyettesként van feltüntetve.

A Miniszterelnökség válaszával kapcsolatban a 444.hu azt írja: a csúcsminisztérium foglalkoztatja a legtöbb politikai tanácsadót, a legutóbbi összesítés alapján 45 tanácsadó összesen bruttó havi 25,9 milliós illetményért dolgozik Lázár János és államtitkárainak keze alatt. Közülük 18 közvetlenül a Miniszterelnökséget vezető miniszternek ad tanácsot – teszik hozzá.

A politikai tanácsadók átlagbére bruttó 437 ezer forint, és – talán a Miniszterelnöki Kabinet (MK) felállítása miatt – már kevesebben, 34-en szerepelnek a listán.

Akadnak politikai kinevezettek is, például Kitta Gergely századvéges elemző létére 775 ezer forintot felvesz a Fidesz-frakciótól is, de mint látható, a biztonság kedvééért valamennyit a Miniszterelnökségtől is kap – olvasható a portálon.

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) válasza kapcsán a 444.hu hangsúlyozta: Trócsányi László miniszter és stábja munkáját nyolcan segítik, és összesen 4,7 millió forint bruttó bért oszt ki közöttük havonta a minisztérium. Mint írják, még a sajtóosztály sem marad tanácsadó nélkül. A Belügyminisztérium válaszlevele szerint Pintér Sándor mellett három főtanácsadó és két politikai tanácsadó dolgozik – teszik hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.