Titkosszolgák biztosítás nélkül

A belügy hatvanezer főre kötött szerződést a CIG Pannóniával. 2013 óta 2142 káresemény történt.

Szemán László
2015. 11. 24. 6:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Belügyminisztériumhoz tartozó, biztosítási szempontból veszélyes munkát végzők köre meghaladja az ötvenezret. A migrációs nyomás és a terrorveszély fokozódása miatt különösen fontos, hogy miként gondoskodik az állományról a belügy. A Magyar Nemzet megtudta, a BM 2013-tól a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-vel áll szerződésben, amit idén március 30-án újabb egy évvel meghosszabbítottak. A szerződést 59 054 főre kötötték, de a biztosítottak száma extra költség fizetése nélkül öt százalékkal nőhet, vagyis összesen 62 006 fő biztosítására van lehetőség 114 865 872 forint biztosítási díj ellenében. Ezek szerint egy fő éves biztosítása 1852,5-től 945 forintig terjed. Érdekesség, hogy az ugyancsak a BM-hez tartozó titkosszolgálatok, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat munkatársaira nem terjed ki ez a biztosítás. Mint megtudtuk, az ott dolgozó titkosszolgálati munkatársak önállóan köthetnek biztosítást. Létszámuk titkos adatnak minősül, így az sem tudható, hányan esnek ki a belügyi biztosítási konstrukcióból.

Ugyanakkor a már hivatkozott szerződés a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Terrorelhárítási Központ (TEK) és az országgyűlési őrség hivatásos tagjain túl a rendőrség, a katasztrófavédelem, a büntetés-végrehajtás hivatásos munkatársaira, valamint a katasztrófavédelem szakmai felügyelete alá tartozó önkormányzati tűzoltóságok, önkéntes tűzoltó-egyesületek, önkéntes mentőszervezetek munkatársaira is kiterjed. Utóbbi kettő területen azonban csak a tényleges beavatkozás, illetve az állomány részére tervezett gyakorlatok idejére vonatkozik a biztosítás. A TEK hivatásos munkatársain túl az operatív technikai, dokumentáló, archiváló, valamint egészségügyi (mentési) feladatokat ellátó közalkalmazotti állomány a műveleti bevetések, illetve az erre való felkészítés időtartama alatt szintén biztosítva van.

A büntetés-végrehajtás hivatásos munkatársai mellett az itt dolgozó közalkalmazottak és kormánytisztviselők is részesülnek biztosításban. Csakúgy, mint az ORFK és irányítása alá tartozó költségvetési szervek egyébként nem rendőr fegyveres biztonsági őrei is. A biztosítási szerződés a személyiségi jogokra és a biztosítási eseményekre is titoktartási kötelezettséget ír elő, így az egyes biztosítási esetekről nem számolhatott be kérdésünkre a BM. Csak annyi tudható, hogy a tárcának a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-vel megkötött szerződése óta összesen 2142 káreseményt tart nyilván a biztosító. Arról sem számolhatott be a BM és a biztosító, hogy volt-e olyan biztosítási igény, amit nem ismertek el, a személyiséghez fűződő jogok védelme érdekében ugyanis a belügy nem adhatott ki konkrét példákat. Ugyanakkor általánosságban azt megtudhattuk, hogy mind az új, mind a korábbi, 2013-ban kötött életbiztosítási szerződés a Föld egész területére szól, a baleset-biztosítási védelem azonban csak Magyarországra és a Magyarországgal határos államok területén végzett műtétek körére és ápolásra terjed ki.

Bármely okból bekövetkező halál esetén 900 ezer forint jár, kivéve az öngyilkosságot, akkor nem fizet a biztosító. Amennyiben az elhunytnak kiskorú gyermeke van, plusz ötszázezer forint jár. Baleseti halál esetében a térítés kétmillió-kétszázezer forint, amihez plusz 250 ezer jön, ha közlekedési balesetben veszti életét a biztosított. Ugyancsak plusz ötszázezer forint jár, ha égési sérülés miatt történik haláleset, vagy ha erőszakos cselekmények miatt veszti valaki életét. Ez történt, amikor egy drogos bűnöző a Keleti pályaudvarnál halálra gázolta az intézkedő rendőrt, vagy amikor az úgynevezett hummeres gázoló cselekménye miatt halt meg egy motoros rendőr. Mindkét esetben kétmillió-kétszázezer plusz ötszázezer forint biztosítási összeg járt. A biztosító nem fizet például a biztosított súlyosan ittas állapotával (2,51 ezrelék, vagy ennél magasabb véralkoholszint) összefüggésben bekövetkező eseményekre, ám ilyenre tudomásunk szerint nem került sor. Ugyancsak kizáró ok, ha a biztosítási esemény a biztosítottnak háborús cselekményben való aktív részvétele miatt következett be. Ilyen helyzetbe a felderítéssel foglalkozók kerülhetnek, például a TEK számára dolgozók, ám ilyen esetről sincs tudomásunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.