Több megemlékezést is tartanak a nemzeti gyásznapon

A központi megemlékezések reggel 9 órakor kezdődnek Budapesten.

MTI
2015. 11. 04. 6:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A központi megemlékezések reggel 9 órakor kezdődnek Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják, majd félárbócra engedik Magyarország nemzeti lobogóját. Az Országgyűlés szerdai plenáris ülése is az 1956-os szovjet megszállásra történő emlékezéssel kezdődik.

Délelőtt 11 órakor a rákoskeresztúri Új köztemető nemzeti emlékhelyen koszorúzással folytatódnak a megemlékezések, a 300-as parcellánál Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára mond beszédet.

Szintén 11 órakor tartják az Országházban a Mindszenty Emlékérem átadását. Ezt követően megkoszorúzzák Mindszenty József emléktábláját az Országházban.

A központi rendezvények keretében délután 3 órakor a XVIII. kerületi Hargita téri 1956-os emlékműnél Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára és Ughy Attila (Fidesz–KDNP) kerületi polgármester mond beszédet. Délután 4 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban bemutatják az Életre ítéltek című dokumentumfilmet. Köszöntőt mond Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke. Beszédet mond Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke.

A HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal által szervezett ünnepi rendezvények az este hét órakor kezdődő hagyományos emlékkoncerttel zárulnak. A Szent István-bazilikában felhangzik Giuseppe Verdi Requiem című műve a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar előadásában. A hangverseny után mindazok, akik szeretnék leróni tiszteletüket a forradalom hősei előtt, elhelyezhetik az emlékezés mécseseit a Szent István téren.

Mindemellett a soroksári Juta-dombon, az 1956-os események egyetlen magyar katonai győzelemmel záruló összecsapásának helyszínén beszédet mond és koszorút helyez el Ádám Barnabás ezredes, a Magyar Honvédség Budapest Helyőrség Dandár parancsnokhelyettese.

Délután 3 órakor a fővárosi Fiumei úti temetőben, a Nemzeti Sírkert 1956-ban elesett hősi halottak és áldozatok emlékművénél néma koszorúzást és hagyományos néma megemlékezést tart a 21-es Parcella Emlékmű Alapítvány, az ’56-os Kegyeleti Bizottság és az Erdély Művészetéért Alapítvány. A VIII. kerületben a katonaorvosok emlékművénél 5 órától tart megemlékezést a Honvédelmi Minisztérium, a Nemzeti Fórum Egyesület és a józsefvárosi önkormányzat.

Emellett országszerte tartanak megemlékezéseket a november 4-i nemzeti gyásznapon: Miskolcon, Salgótarjánban, Hajdúböszörményben, Szolnokon és Veszprémben.

A rendezvények miatt több helyen forgalmi változásokra is készülni kell. Ezekről bővebben a rendőrség (www.police.hu) és a BKK (www.bkk.hu) honlapján lehet tájékozódni. Az emléknapról és a központi kormányzati programokról pedig a www.nrh.kormany.hu és a www.november4.kormany.hu oldalon találhatók további információk.

November 4-ét a magyar kormány 2013-as rendeletében nyilvánította nemzeti gyásznappá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.