Tóbiás: A menekültkérdés a Fidesz témája

Az MSZP elnöke szerint pártja ezért nem szállt be az ezzel kapcsolatos párbeszédbe. Őket ugyanis „az emberek valódi problémái” érdeklik.

MNO
2015. 11. 05. 13:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akármilyen mélyen is van az MSZP népszerűsége, jártak már a poklok poklán, és akkor is a topon volt a polgári erők népszerűsége, mégpedig az ezredfordulón. Akkor két év alatt kormányalkotó népszerűséget kapirgáltak össze, most a feladat annyival látszik bonyolultabbnak, hogy a Fideszen kívül a Jobbikkal is fel kell venniük a népszerűségi versenyt. A szocialista pártot egy éve vezető Tóbiás József a TV2 csütörtök reggeli műsorában járt.

– Az elmúlt években teljesen megváltozott a közvélemény-kutató piac – fogott helyzetelemzésébe Tóbiás. – Látok mindenféle kutatást, 13 százalékosat is, de 3 százalékosat is. Azt szoktam mondani, hogy aki felmegy a pályára, nem lehet, hogy minden pillanatban az eredményjelzőt nézze.

Hogy miért nincsen a pártnak semmilyen markáns megnyilvánulása, azt azzal magyarázza, hogy „a valóság csendesen is erős”. Szerinte a közszférában emelkedő fizetést lehet erővel is, de csendben is mondani, az mindkét hanghordozással ugyanúgy igaz. A menekültkérdésbe viszont például azért nem álltak bele, mert azzal „a Fidesz tematizálta” a közbeszédet.

– Azzal kell foglalkozni, ami az embereket érinti: hogyan élnek meg a hétköznapokban? Ne mondja nekem senki, hogy egy családi asztalnál való esti beszélgetésben nem az az első kérdés, hogy „holnap hogyan lesz?”, hogy melyik számlát fizessék ki, hogy a gyereknek lehet-e cipőt venni, befizethetik-e az ebédet, vagy hogy ki lehet-e váltani a receptet.

Az MSZP szerint a legfontosabb kérdésekre az a válasz, hogy „fizetésemelésre van szükség Magyarországon”. De Tóbiás többet szeretne annál, mint hogy a választók azért szavazzanak rájuk, mert ennyit garantálni tudnak. Ne az alapján szavazzanak az emberek egyik vagy másik pártra, hogy azok mit ígértek a választóknak.

Tóbiás József azt követelte a műsorban, hogy ennek az országnak képesnek kell lennie 150 ezer forintot fizetni minden közszolgának, és ennél csak többet lehessen keresni.

Problémának látja, hogy az állami vállalatok vezetőinek a fizetésemelésére van pénz, és csendesen megszüntették a bérplafont, és nagyon szeretné, hogy az olló záruljon a vezérigazgató és a postás bére között.

A jövőre esedékes MSZP-kongresszus előkészületeiről szólva elmondta, most azon tanakodnak, hogyan lehetne 2018 után újraépíteni a szétzilált államigazgatást, közigazgatást, önkormányzatiságot.

– Nem lehet pusztán visszatérni ’89-hez, vagy ahol 2010 előtt a szocialisták abbahagyták. Új helyzetet kell előállítanunk – hangoztatta Tóbiás, ennek részleteiről azonban nem beszélt.

Ahogyan arról sem, a pártelnöki székben lesz-e változás jövőre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.