Vége a végrehajtók dőzsölésének

Több tíz millió forint helyett ennek töredékét kereshetik meg az önálló bírósági végrehajtók.

Horváth Csaba László
2015. 11. 13. 13:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tíz millió forint helyett a jövőben már csak ennek töredékét kereshetik meg az önálló bírósági végrehajtók egy-egy nagyobb ügyön, miután az Igazságügyi Minisztérium számottevően csökkenti a hatósági személyek díjazását. A Magyar Közlönyben megjelent friss miniszteri rendelet szerint maximálják a végrehajtók illetményét. Például munkadíjként legfeljebb egymillió forint állapítható meg ezentúl, de a végrehajtói jutalék sem haladhatja meg a négymillió forintot.

A költségplafon bevezetését jelentős érvágásként élhetik meg az adósságbehajtással foglalkozó bírósági személyek, ugyanis utóbbi tétel esetén egész vagyonokat kasszírozhattak korábban. Mindez főként azokat érinti, akik több tízmilliós, illetve százmilliós ügyeket kezeltek. Összehasonlításképpen, míg korábban egy 400 millió forint értékű végrehajtási ügyön a végrehajtó jutaléka meghaladta a 20 millió forintot, és munkadíja is több mint kétmillió forint volt, mára ennek az összegnek csupán negyedét számolhatja majd fel. A rendelet szerint nem kell fizetni irattárolási díjat, amely esetében mindeddig átlagosan 8 ezer forintot számoltak fel a végrehajtók ügyenként.

A végrehajtók díjazásának ügye régóta a közbeszéd témája. Számtalanszor merült fel a kérdés, vajon miként kereshetnek akkora pénzeket az olyan kényes területen dolgozók, mint az adósságbehajtás. Többször is fény derült arra, hogy a végrehajtók közül többen luxusautóval járnak, és fényűző életet élnek. Ugyanakkor lapunknak név nélkül nyilatkozó önálló bírósági végrehajtók szerint a radikális díjcsökkenés visszafele is elsülhet, ugyanis úgy látják, ezzel jelentősen nő a korrupció és a viszszaélések lehetősége.

Ismeretes, lapunk korábban többször foglalkozott a végrehajtók költekezésével. Tavaly év végén beszámoltunk róla, hogy a köztestület tagjai malacsülttel, marhabélszínnel és saját címkézésű borral ünnepeltek háromnapos konferenciájukon egy sárvári luxusszállodában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.