Véres kampány után választás Decsen

Botrányokról már sokszor lehetett hallani, de olyan nemigen fordult még elő, hogy az egyik polgármesterjelöltet vascsővel megverjék.

Tompos Ádám
2015. 11. 23. 8:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összevesznek ezek a lágy tojáson is – mondja a község döntéshozóit minősítve egy testes férfi a decsi Sárközi Kisvendéglőben, majd lehajt féldeci pálinkát. A sommás ítéletet annak kapcsán fogalmazza meg, hogy miért kellett a Tolna megyei településen időközi választást kiírni valamivel több mint egy esztendővel a tavalyi voksolás után.

A valódi ok ennél azért bonyolultabb: az újonc Antal Zsolt mindössze harminckét szavazattal győzte le a települést tizenhat évig vezető Biczó Ernőt, ám a testületben kisebbségbe került. A patthelyzet feloldására új választást írtak ki, három független jelölt indult a polgármesteri címért is. Antal egyik kihívója Herbert Éva, a másik pedig Gondi Klára, Decs háziorvosa volt, számára a helyiek beszámolói alapján Biczó ad tanácsot. A hírek szerint a volt településvezetőnek a győzelem esetén alpolgármesteri pozíciót ajánlottak. Gondit – aki egyébként nyilatkozni nem akart, bár azt azért elmondta, hogy ő is kapott fenyegető üzeneteket – támogatta a falu frissen megalapított szocialista szervezete is.

A tegnapi választáson végül Antal Zsolt kapta a legtöbb szavazatot. A képviselő-testületi jelöltekre leadott voksok számlálása lapzártánkkor még tartott.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az új testületnek és polgármesternek sikerül-e a nyugodt közélet feltételeit biztosítani, az azonban biztos, hogy szükség lenne valamifajta konszolidációra, hiszen a közelmúltban Decsen mindennaposak lettek a nemritkán személyeskedésig fajuló viták. Ezek részben a település pénzügyi helyzetéről folynak: Biczó idejében ugyan tetemes adósságot halmozott fel a vezetés, de a kormány 2012-ben ebből átvállalt 135 millió forintot, valamint több ingatlant is eladott, így Antal 2,5 milliós többlettel vette át a falut. Ma viszont már sokkal jobban áll a költségvetés. A polgármester elmondása szerint 60 milliós forrásból lehet fejleszteni Decsen.

Múlt csütörtök hajnalban azonban olyasmi történt, ami már mindenkinek sok volt: a munkába induló Vaskó Sándort, a polgárőrség korábbi vezetőjét és az MSZP egyik képviselőjelöltjét úgy fejbe verték egy vascsővel, hogy elájult. A politikust jelenleg is a szekszárdi kórházban ápolják, ugyanis súlyos koponyatörést szenvedett.

Vaskó Sándor csak telefonon akart nekünk nyilatkozni: most is zúg a feje és zsibbadnak a végtagjai, nem tudja, mikor engedik ki a kórházból. Érdeklődésünkre elmesélte, hogy bár a támadás előtti napokban több fenyegetést is kapott, illetve követték is, azt nem tudja megmondani, hogy ki és miért ütötte le. Megjegyezte, nagyon eldurvult a kampány, a szemben álló felek kölcsönösen azzal vádolták a másikat, hogy a cigányok között próbálnak voksokat vásárolni. A postaládákba – állítása szerint – horogkeresztes üzeneteket is dobáltak, a választókat pedig igyekeztek megfélemlíteni. – Sokan kérdezték tőlem, hogy ha nem megfelelően szavazok, akkor engem is lecsapnak majd? – mondta Vaskó.

Az alaposan kiplakátolt Decsről Szekszárdra megyünk, itt lakik ugyanis az újraválasztott polgármester. Antal Zsolt szavaiból kiderült, hogy a fenyegetésekből neki is jutott, sőt, gépjárműve gumiját háromszor is kiszúrták a kampányidőszakban. – Nincs terror a faluban, ahogy a szekszárdi és tolnai szocialisták állítják, de ha mégis van, akkor az pont az olyan politikai útonállóknak köszönhető, mint Harangozó Tamás – utal a megyei MSZP erős emberére. Antal állítja azt is: tanúkkal tudja bizonyítani, hogy a baloldaliak lisztet, olajat és cukrot osztottak a cigányoknak. Vaskó megverése kapcsán kifejti, „ha minden úgy történt, ahogy elmondta, akkor jobbulást kívánok neki és elhatárolódom ettől, ez természetesen nem fér bele a kampányba\". Hozzáteszi viszont, nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a baloldali jelöltnek megrendezték a fejbe vágását azért, hogy eltereljék a figyelmet a faluvezető lakossági fórumáról.

Természetesen a választópolgároknak is megvan a véleményük a kialakult helyzetről. A Kedvenc nevű vendéglátó-ipari egységben egy borostás férfi avat be a helyi politika bugyraiba. Négyszemközt, bizalmasan elmondja, egyértelmű, hogy a kisebbségiek verték meg Vaskót, akit egyébként ő a barátjának tart. Antal Zsolttal ugyanis a romák átvennék a hatalmat a községházán. Ő is többször utal arra, hogy a cigányság tagjai pénzt kaptak, hogy a megfelelő helyre szavazzanak.

Kint az utcán idősebb Góman Ernő ragaszkodik hozzá, hogy lediktálja nekünk az igazságot. Megjegyezte, akit fejbe vertek és elájul, az nem nyilatkozik ülve a televíziónak, mint Vaskó. Hozzátette, a baloldal által támogatott doktornő nem lenne jó polgármesternek, hiszen neki gyógyítania kell, így nem lesz ideje lobbizni, feljárni a minisztériumba.

Menye, aki nem mellesleg ifj. Góman Ernő, a roma kisebbségi önkormányzat vezetőjének a felesége, behív minket a házába. Őket is fenyegették, autójukat pedig savval öntötték le. Sérelmezi, hogy Vaskó megtámadása kapcsán azonnal hozzájuk vonult ki a rendőrség, aminek meg is lett az eredménye: Decsen már megállítják az utcán őket, és egyre csak azt kérdezik, hogy tényleg ők támadtak-e az MSZP-s jelöltre. Beszélgetésünk végén pedig a szamurájkarddal díszített szekrény alsó polcán álló iratkupacra mutat. – Ez a nyomozás   eredménye, amit választási csalás gyanúja miatt ellenünk folytatott a rendőrség. Azt mondták, hogy csomagokat osztottunk a romáknak – mondja az asszony, de tagadja ezt, és büszkén teszi hozzá, hogy már  megszüntették a nyomozást, méghozzá bűncselekmény hiányában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.