18 százalékra mérsékelnék az internetezés áfáját?

Az internetről szóló nemzeti konzultáció eredményei alapján több javaslatot is összeállítottak.

MTI
2015. 12. 01. 20:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közleményben a kormányhatározat-tervezetben megfogalmazott további javaslatok között említették, hogy a kormány tegye lehetővé a kedvezményes internet-alapcsomag bevezetését, épüljön ki minden településen ingyenes wifi-szolgáltatás, készüljön törvényjavaslat a netsemlegességről, valamint átfogó digitális oktatási stratégia.

Javasolják, hogy induljon program az oktatási intézmények belső wifi-hálózatának fejlesztésére, készüljön digitális gyermekvédelmi stratégia a gyermekek védelmének erősítése érdekében, készüljön el a gyermekek védelmével összefüggő jogszabályok utólagos hatásvizsgálata is, valamint az internetes zaklatás a jövőben minősüljön önálló bűncselekménynek.

Felvetik: a magyar startup cégek befektetői részesüljenek adókedvezményben, az internetes kereskedelem és az online fizetés biztonsága érdekében hozzák nyilvánosságra a jogszabálysértő vállalkozások listáját, valamint újuljon meg és váljon az elektronikus közigazgatási szolgáltatások központi portáljává a Magyarország.hu honlap.

A javaslatcsomag egyik eleme, hogy jöjjön létre éjjel-nappal elérhető ügyfélszolgálat, amelynek segítségével mindenki szakértő segítséget kaphat az online ügyintézéshez, készüljön kormányrendelet a nyílt szabványokra és nyílt forráskódra épülő szoftverek állami intézményekben történő használatának bővítéséről, s a kabinet kezdeményezzen közös európai fellépést és jogszabály-módosításokat, valamint saját hatáskörben tegyen meg mindent annak érdekében, hogy megszüntesse a globális internetes vállalkozások adóelkerülő gyakorlatait.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ a közleményben felidézte: Orbán Viktor miniszterelnök tavaly október 31-én jelentette be, hogy a kormány a következő év elején nemzeti konzultációt (InternetKon) indít a magyar internet jövőjéről. A 2015 januárjában megkezdett konzultációs folyamat során a kormány a polgárokkal, a szakmai és civilszervezetekkel, vállalkozásokkal kívánta megvitatni a magyar internet jövőjét, illetve – szélesebb értelemben – a digitális fejlesztéseket érintő kérdéseket.

Hozzátették: 2015 őszén az InternetKon sikeresen lezárult. A polgárok és az érintett szervezetek a digitális fejlesztések legfontosabb kérdéseiben kifejtették véleményüket. Az emberek akaratnyilvánítása a magyar internet jövőjét illetően világos és egyértelmű volt: a világháló legyen mindenki számára hozzáférhető és megfizethető, segítse az oktatást és a fiatalokat, és ne fenyegesse gyermekeink biztonságát – írták.

Utaltak arra: a nemzeti konzultáció kérdéssorára, a számos szakmai konferenciával és egyeztetéssel kísért InternetKon20 kérdéseire 32 ezer polgár válaszolt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.