Andy Vajna Orbán „kétkarú rablója”

A kormányt bírálták az ellenzéki pártok.

MTI
2015. 12. 28. 18:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák Előd, a Jobbik országgyűlési képviselője hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján „Orbán Viktor kétkarú rablójának” nevezte Andy Vajnát, aki szerinte „állami támogatásból építheti a Fidesz médiabirodalmát”.

Az Eximbank 6,7 milliárd forintos hitele mellett sajtóhírek szerint a szintén állami tulajdonban lévő MKB is több milliárd forinttal járulhatott hozzá a TV2 megvásárlásához – fejtette ki, hozzátéve, hogy az MKB banktitokra hivatkozó, perrel történő fenyegetéseit beismerő vallomásnak tartja.

Novák Előd szerint joggal gondolható, hogy Andy Vajna azért fordult állami pénzintézetekhez, mert a piacinál kedvezőbb feltételeket kapott. A jobbikos képviselő elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy olyan cég kap több milliárd forint értékben kedvezményes hitelt, amelynek 2012-es alapítása óta nem volt bevétele, miközben a kis magyar vállalkozások sokkal kisebb összegben sem kaphatnak hasonló feltételekkel hitelt.

„Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy nem a kétkezi dolgozók barátja, hanem a strómanjának, Andy Vajnának és más narancsbáróknak a barátja” – fogalmazott Novák Előd, aki szerint ezért lehet Andy Vajna „az év nyertese”.

Az ellenzéki politikus azt is mondta, hogy Andy Vajna kaszinói pénzmosodaként is üzemelhetnek, az adóhatóság ugyanis azokat nem ellenőrizheti online pénztárgépek segítségével. Novák Előd megjegyezte: a kaszinók az idén a tavalyi 3 milliárd forintnál is nagyobb nyereségre tehetnek szert, amit szerinte „ki tudja, mekkora adózatlan jövedelem” egészíthet ki.

Az LMP törvényjavaslatban kezdeményezi, hogy az állami bankok hiteleit ne védje a banktitok – tájékoztatta Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési frakciójának helyettes vezetője hétfőn az MTI-t.

Az előterjesztést annak kapcsán nyújtották be a parlamentnek, hogy az állami Eximbank közel 7 milliárd forint hitelt nyújtott Andy Vajna „Fidesz-közeli kaszinómogulnak” a TV2 megvásárlására, és az ügyletet a banktitokra hivatkozva a kormány hetekig titkolta – közölte az ellenzéki képviselő.

Hozzátette: ugyancsak ilyen módon nyújtott hitelt az „offshore lovagnak” a szintén állami tulajdonú MKB is, ily módon közpénzek útja válik rajta keresztül követhetetlenné.

Schmuck Erzsébet elfogadhatatlannak nevezte, hogy az állam arra használja az állami bankokat, hogy feltőkésítse a hozzá közel álló nagyvállalkozókat és növelje a médiabirodalmát.

Vagyis az LMP szerint nem tartható az az állapot, hogy banktitokra hivatkozva milliárdokat lehessen folyatni a Fidesz gazdasági hátországának – jelentette ki Schmuck Erzsébet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.