Ellenőrzik az Anonymous hazai tagjait

Nyelvgenerátor mondja a szerkesztett szöveget a felvételen. Külföldön töltötték fel a videót?

Szemán László
2015. 12. 31. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közveszéllyel fenyegetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított vizsgálatot a Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) a nemzetközi hackerszervezet, az Anonymous nevében közzétett videó miatt. A felvételt még december 15-én a Daily News Hungary nevű portálnak küldött e-mailhez csatolták a feladók. Ezt a levelet vezették vissza egy külföldön bejegyzett IP-címhez, ám tovább nem jutottak a nyomozók. Az IP-címhez tartozó számítógépet (laptopot, okostelefont) egyelőre nem találják.

A több mint kétperces videón az Anonymous logója előtt egy jellegzetes álarcot és kapucnis pulóvert viselő – a keze formája alapján – férfi szerepel, aki egy papírlapról olvassa be az üzenetet. Legalábbis első pillanatra úgy tűnhet, hogy ő olvassa, de egy úgynevezett etikus – azaz a hatóságokkal együttműködő – hacker lapunknak azt mondta, egyértelmű, a szereplő helyett nyelvgenerátor beszél. Az is kivehető a felvételen, hogy az amerikai angol szöveg legalább két helyen vágott, tehát szerkesztett hangfelvételről van szó.

A YouTube-ra egyébként csak december 23-án feltöltött videó szerint azért is akarják megbüntetni a kormányt és a Fideszt, mert diktatúrát épít az országban, és az országot bűnözők irányítják – legalábbis az Anonymous véleménye alapján. Egyebek között a sajtószabadság korlátozását, a kerítésépítést, a kormány menekültpolitikáját, a romák és a homoszexuálisok kormányzati kezelését is bírálja a szöveg. Azt is Orbán Viktor szemére veti a „felolvasó”, hogy trükköket használt a választások megnyerésére, megsérti a szólásszabadságot, valamint az állampolgárok pénzét ellopja. „Azt hiszik, hogy mindent megtehetnek. Az a munkánk, hogy bebizonyítsuk: nincs igazuk” – szól a szöveg. Az Anonymous mindezek miatt „háborút hirdetett a magyar kormánypárt, a Fidesz ellen. A támadások a hét minden napján, a nap 24 órájában zajlanak majd, egészen addig, amíg nem történik radikális változás az országban” – fejeződik be az üzenet.

Mint ahogy azt a Népszabadság korábban megírta, a videó miatt soron kívüli figyelmeztetést és a védekezést segítő tájékoztatást adott a Nemzeti Kibervédelmi Intézet a kormányszervek informatikusainak.

Bencsik Balázs, az intézet vezetője az internetezők széles táborához hasonlóan fenntartásokkal kezeli a támadást bejelentő videót. Az üzenet ugyanis nem az Anonymous-csoport által használt hivatalosnak számító csatornán jelent meg.

Ugyancsak kétségei vannak az üzenet hitelességét illetően az Anonymous Operation Hungary nevű magyar csoportnak. Facebook-oldalukon azt írták: „Nincs hivatalos vagy Offical nemzetközi vagy magyar csatorna, bárki, bárkik lehetnek Anonok, nem mi vagyunk a kizárólagos magyar Anonymous, mi egy csoportosulás vagyunk 2011 óta. A másik dolog, az anonimitás miatt az Anonymous névvel nagyon sok manapság a visszaélés, rengeteg dezinformációt szórnak az Anon nevében a titkosszolgálatok, vagy akár az IS” (utalás az Iszlám Állam terrorszervezet angol rövidítésére – a szerk.). „Sok sikert, ha valóban van a fenyegetés mögött potenciál, bár akkor fordítva történt volna, előbb egy oldal bevétele, majd azon publikálni a videót, de nem ítélkezünk, we are legion, csak féltjük az újakat ”

A nyomozásra rálátó forrásunktól megtudtuk, a mostani fenyegető videó kapcsán a hatóság emberei ellenőrzik az Anonymous összes ismert magyar tagját. Azokat is, akik karácsony előtt ételt osztottak Budapesten. Az Anonymous–Rendszerhiba Akciócsoport ételosztásának fotói csak kedden kerültek fel a közösségi portáljukra. Az ellenőrzésre annak ellenére sor kerül, hogy lapzártáig nincs arra utaló adat: a videófenyegetéshez köze volna az Anonymous magyar csoportjainak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.