Erdő Péter: Ha elfelejtjük a családot, az életet felejtjük el

Az érsek kiemelte, hogy a család az „apróbb-nagyobb önmegtagadások és áldozatok árán megharcolt szeretet körforgása”.

MTI
2015. 12. 27. 14:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A család fogalmát ma sokan kerülik, sokan gondolják, hogy „korszerűtlen, csupán a társadalom által megalkotott régi intézményt jelöl, amelyet kényünk-kedvünk szerint, mondjuk többségi alapon vagy ideológiák mentén újragondolhatunk, másképp határozhatunk meg, sőt talán el is felejthetünk” – emelte ki beszédében Erdő Péter. Az érsek arra figyelmeztetett, hogy ha ezt elfelejtjük, akkor az életünket felejtjük el, mert a család nem emberi alkotás, hanem a teremtő Isten tervének a része.

Kifejtette: a család intézményét Isten alkotta, és ő határozta meg alaptörvényeit. Ez tehát nem a pápa vagy az egyház, de nem is a világi közvélemény vagy a hatalmak tetszésétől függ. A házasság és a család – idézte a Katolikus Egyház Katekizmusát – a házastársak javára, gyermekek nemzésére és nevelésére van rendelve.

Ez azt jelenti, hogy „nem mi, nem a házastársak döntik el, hogy mi legyen a tartalma a családnak, vagy mi legyen a házasság jelentése, hanem mindez előre meg van határozva” – tette hozzá Erdő Péter.

„Az Úr a családban felragyogtatja arcát, mert a házastársak egymásban Krisztust látják, a gyerekekben pedig – mint új emberekben – az Isten képére teremtett emberi lényt” – fogalmazott a bíboros.

Erdő Péter szólt arról is, hogy a család élete belső, szüntelen dinamizmus, a nap mint nap „apróbb-nagyobb önmegtagadások és áldozatok árán megharcolt szeretet körforgása”. Ezért a gyermek elfogadása és szerető nevelése is a házasság és a család belső logikájából és lényegéből következik. Ez a szeretet kívánja meg a férfi és a nő egyenlő méltóságát is – tette hozzá.

A bíboros felidézte: az októberi, a családról szóló püspöki szinódus az egész világ püspökeinek tapasztalata alapján állapította meg, hogy mindenütt léteznek családokból álló közösségek, amelyek segítik egymást, sőt, másokat is. Ezek a közösségek be tudják fogadni a sérült vagy csonka családban élőket, van mondanivalójuk a magányosak számára is. „A családban élő szeretet mindig túláradó erőt is jelent” – mutatott rá.

„Ha van belső logikája a reménytelenségnek, a bezárkózásnak, a félelemnek vagy az önzésnek, akkor még inkább van ilyen logikája és energiája az Isten szándéka szerint való személyes szeretetnek” – fogalmazott Erdő Péter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.