Gulyás Gergely: Juncker alkalmatlan elnök

Schiffer András a kormányzati hibák kapcsán Habonyt és „ibizai kommunikációs csapatát” emlegette.

2015. 12. 11. 10:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánypárti politikus szerint az Európai Bizottság (EB) az anarchiát nevezte ki a legfőbb értéknek, amikor a közösségi jogot lábbal tipró államokat megdicsérte, az azokat betartani igyekvő Magyarország ellen viszont bosszúhadjáratba kezdett. Úgy vélte, az EB lába alól kicsúszott a talaj, Jean-Claude Juncker pedig alkalmatlanná vált feladata betöltésére. Kijelentette: Európa a szerinte téves német irányt követi, Brüsszelnek pedig már nincs erkölcsi alapja migránsügyben szankcionálni bárkit. Ennél a pontnál vitapartnere, Schiffer András is bólogatott. Azonban az LMP társelnöke emlékeztetett rá: pártja már a Brüsszel által most kifogásolt jogszabályok megalkotásakor figyelmeztette a kormányt, hogy azok nemzetközi normákat sértenek, nem lehet kiüresíteni a menekültjogi előírásokat. Ezek ki nem kényszerített hibák voltak Schiffer szerint, ám jelezte: sejti, hogy azokat nem Gulyás Gergely, hanem inkább „az ibizai kommunikációs műhely” találta ki.

Arról is beszélt, az EB kötelezettségszegési eljárása azért is érdekes, mert a szankcióhozatal helyett az lenne a feladata, hogy megoldásokat találjon a krízisre. Például, hogy már a schengeni határok előtt megkülönböztesse a menekülteket a bevándorlóktól és a terroristáktól. Gulyás válaszában kiemelte: tízezrek betörése esetén nem várható el egy államtól, hogy mindenkinek pastu tolmácsot biztosítson, mert erre nincs kapacitása. Schiffer arról is beszélt, hogy Magyarországon az alkotmányosságot felszámolták, és nem lehet tiszta gazdasági versenyről beszélni, amikor a kormány gazdasági jogalkotással igyekszik megvívni a bandaháborúját Simicska Lajos ellen. Ugyanakkor visszautasította Colleen Bell amerikai nagykövet kritikáját, mert – mint mondta – Magyarország problémáit Magyarországnak kell megoldania, „köszönjük a jó tanácsokat, de megvagyunk azok nélkül is”. Gulyás Gergely pedig azt mondta: furcsa olyasvalakinek a bírálatát hallgatni korrupcióügyben, akit pénzgyűjtésért neveztek ki nagykövetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.