Hétmilliárdot osztanak ki az egészségügyi intézményeknek

Nemcsak a kórházak, hanem önkormányzatok és egyetemi kötődésű intézmények is kapnak.

MNO
2015. 12. 29. 15:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A forrást kedden átutalta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a Magyar Államkincstárnak, és az hamarosan az intézmények számlájára kerül. A járóbeteg-szakellátás ösztönzésére 4,7 milliárd forintot, a várólista-csökkentésben való aktív részvételért 1 milliárd forintot, az onkológiai diagnosztikában vállalt többlettevékenységért 800 millió forintot, míg az egynapos ellátások ösztönzésére 500 millió forintot kapnak az intézmények, melyek között kórházak, önkormányzatok és egyetemi kötődésű intézmények is vannak.

Az E-alap kasszamaradványából összesen 339 egészségügyi szolgáltató részesül. Az úgynevezett kasszaseprés nyertesei idén azok az egészségügyi szolgáltatók, amelyek a 2015-re megfogalmazott és kiemelten kezelt szakmapolitikai célok közül többletfeladatokat vállaltak, ezzel is emelve a betegellátás minőségét – írták. A járóbeteg-szakellátási tevékenységet végző szolgáltatók között csaknem 4,7 milliárd forintot osztanak szét.

A közleményben kiemelték: a kormány és az egészségügyi ágazat idén is nagy hangsúlyt fektetett a műtéti várólisták csökkentésére, miközben két ütemben 6 milliárd forint többletforrást is kaptak az intézmények e célra. A programban részt vevő egészségügyi szolgáltatók a jelentős többletmunka mellett kiemelkedő szervezési feladatokat láttak el, így – az elvégzett többletműtétek arányában – 1 milliárd forintot osztanak szét azon intézmények között, amelyek emelt számú beavatkozást végeztek el és így hozzájárultak a várólisták csökkentéséhez.

Idén nyáron vezették be azt a szabályt, amely előírja, hogy a daganatgyanús betegek képalkotó diagnosztikai vizsgálatát tizennégy napon belül el kell végezni. Az onkológiai ellátások mielőbbi diagnosztikáját szolgálják a mikrobiológiai vizsgálatok is. Az ilyen vizsgálatokat végző szolgáltatók ugyancsak számíthatnak többletforrásra a kasszamaradványból, az onkológiai diagnosztikában vállalt többlettevékenységért mintegy 800 millió forintot kapnak az érintett intézmények.

Az egynapos beavatkozások mennyiségének arányában több mint 500 millió forintot osztanak szét – olvasható a közleményben.

Megkérdeztünk néhány kórházat (a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházat, a Bajcsy-Zsilinszky Kórházat, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézetet), hogy tudtak-e a forrásosztásról.

A Szent Imre Kórháztól azt írták, nem rendelkeznek információval, noha több, mint 36 milliót kaptak.

Dr. Bodnár Attila, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet főigazgatója szerint mintegy 160 millió forint forrás érkezett az E-alapból (ugyanakkor az Emmi tájékoztatójában csak közel 135 millió forint szerepel – a szerk.), mely „nagy segítség számunkra a téli hónapok fűtésköltséggel is terhelt időszakában likviditásuk megőrzéséhez”. Megkeresésünk idején úgy tudták, a pénzt év végéig a jelenleg lejárt adósságállomány kiegyenlítésére kell felhasználniuk, de ennek konkrétumai még nem ismertek. Mint írták, a forrás érkezéséről a sajtóból értesültek, a felhasználására vonatkozó pontos iránymutatást pedig még várják. Később levelében a főigazgató kifejtette, hogy a 160 millió előzetes információ volt a Kincstártól, melyet telefonos megkeresésükre adtak ki, és ez az összeg az aznapi számlaegyenleg-növekedésüket tartalmazta, melyben más intézményi bevétel is szerepelt.

Dr. Müller Péter, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet orvosigazgatója megkeresésünkre azt válaszolta, hogy a szállítói tartozásállomány csökkentésére kell fordítaniuk az összeget. Mint írta, „a maradvány felosztásának terve ismert volt, a pontos összegek most kerültek közlésre”. Az ESZSZK több, mint 112 millió forintot kapott a tájékoztató szerint.

Az Emmi megkeresésünkre közölte: nincs megkötés, mire költik a pénzt az intézmények, se arra, hogy mikor teszik ezt. „Mivel az intézményekhez a napokban érkezik meg az átutalás, az összeg felhasználásról nem kötelesek év végéig elszámolni, erről az intézmények az államháztartásról szóló törvényben leírtak szerint számolnak be” – írták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.