Hulladéklerakók készültek el Szabolcsban és Borsodban

A huszonkét létesítmény rekultivációját jelentő környezetvédelmi programra több mint 1,6 milliárdot fordítottak.

MTI
2015. 12. 27. 7:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A projektgazda Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás által indított, az idei év elején zárult komplex rekultivációs projektben eddig 108 szemétlerakót számoltak fel, a beruházás folytatásaként pedig december végéig további telepeket szüntettek meg.

A száz százalékban az Európai Unió által támogatott, 1,67 milliárd forint értékű fejlesztés tizenkilenc szabolcsi és két borsodi települést érintett, ahol összesen huszonkét lerakót zártak be.

A komplex környezetvédelmi beruházás első ütemében az új nyíregyházi, kisvárdai és nagyecsedi regionális hulladéklerakók, illetve egy hulladékválogató épült meg több mint 9 milliárd forintból. A beruházás ezután mechanikai-biológiai kezelőművek építésével, a szelektív gyűjtés fejlesztésével, valamint új gyűjtőszigetek kihelyezésével folytatódott; ezeknek a munkálatoknak az értéke elérte a 3,7 milliárd forintot.

A társulás ezután első körben 105 szabolcsi és 3 borsodi település használaton kívüli, nagy környezeti terhelést jelentő lerakóját számolta fel 2014 végére mintegy 6,7 milliárd forintból, majd az időközben megszerzett uniós források révén fejeződhetett be a most zárult 1,6 milliárdos program.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.