„Intellektuális elzüllés kezdődött 1945-ben”

A volt kormányfő szerint az agrárviszonyok is ekkor romlottak el, azóta pedig nem lehetett helyrehozni.

MTI
2015. 12. 08. 20:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1945. november 4-én tartott nemzetgyűlési választások 70. évfordulója jegyében, Szabad választás – szabad a választás? címmel szervezett tanácskozáson Boross Péter azt mondta, akkor történt, hogy „a tágabb értelemben vett kultúra, az értékminősítés ötödrendűvé vált”.

Noha 1990-ben mindenki azt remélte, hogy csak a megelőző 45 évet jellemzi ez a folyamat, máig nem sikerült az országnak kihevernie a hét évtizeddel ezelőtt elindult szellemi hanyatlást, intellektuális elgyengülést, ami a gazdaságban is érezteti hatását – tette hozzá.

Boross Péter kiemelte: az 1945-öt követő években út, vasút és híd épült az országban, a szovjet katonai érdekeknek megfelelően, a többi munka zömmel a romeltakarításra szorítkozott, ugyanakkor a földosztás során túl kicsi gépekkel felszereletlen birtokokat hoztak létre irigység, gyűlölködés közepette. A magyar agrárviszonyok akkor romlottak el, és ezt azóta sem lehet helyrehozni – mondta.

Közölte, ezzel szétrombolták a falu világát, akárcsak az államigazgatást, miközben olyanokat emeltek a falvakban vezető pozíciókba, akik addig „megvetett emberek voltak”, s mindeközben az internálások mellett infláció is sújtotta az országot.

Úgy fogalmazott: sok még a feladat a nemzet lelkiállapotának helyreállításához, például olvasható, elolvasható és megtanulható történelemkönyvekre van szükség, és „akkor talán megközelítjük azt, amit kötelességünkként ír elő a sors, vagy írna elő a sors, ha mi magunk erre a kötelességteljesítésre nagyobb elánnal lennénk készek”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.