Kompromisszumra kényszerülhet a Fidesz

Az MSZP és a Jobbik is jelölhetne tagot az Ab-be.

MNO
2015. 12. 03. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napilap fideszes körökből úgy értesült, a kormánypártok felajánlanának egy-egy jelölést a Jobbiknak és az MSZP-nek, míg ők két személyt neveznének meg, és ők döntenének arról is, ki legyen az Alkotmánybíróság elnöke. Forrásuk szerint a Fidesz „egy enyhe vétójogot” megtartana magának az ellenzéki jelöltek esetén. A „nagylelkű” gesztusra azért van szükség, mert a jelölést ugyan gond nélkül teljesíthetné most is a kormánypárt, de favoritjai megválasztásához már az összes képviselő kétharmadának támogatása kell, amihez azonban két mandátum hiányzik a törvényhozásban.

Tavasszal három hivatalban lévő bíró, Kiss László, Lévay Miklós és az Ab elnökének, Lenkovics Barnabásnak a mandátuma jár le, egy hely pedig most is üres. 2010 óta nem volt példa arra, hogy a kormánypártok bevonták volna az ellenzéket az Alkotmánybíróság tagjainak megválasztásába – állapította meg a Népszabadság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.