Kormánybiztossal kellene fellépni a parlagfű ellen?

Székely László ombudsman szerint nem működik hatékonyan a program, nem valósultak meg a kabinet szándékai.

Nagy Áron
2015. 12. 30. 6:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dokumentum talán legfontosabb megállapítása szerint „az eddig elvégzett miniszteri intézkedések ellenére sem csökkent a parlagfű virágzásának ideje alatt a parlagfű pollen száma, a probléma hatékony kezelése érdekében az intézkedések nem tűnnek elegendőnek”.

Székely László és munkatársai ugyanakkor elismerték, jó néhány előrelépés történt. Például a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján elindult parlagfű-bejelentő rendszer megkönnyíti az illetékes hatóságok elérését, amelyek aztán meg is bírságolhatják a földjeiket nem kaszáló tulajdonosokat.

A jelentésből az is kiderült, hogy az utóbbi hat évben az első tüneteket okozó nap legkorábbra 2009-ben (július 23.), legkésőbbre 2010-ben (július 31.) esett. A városokban mért legmagasabb napi parlagfűpollenkoncentráció-érték ideje jellemzően augusztus 19. és szeptember 13. közé esik. A 2014-es parlagfűszezon 36. hetének csúcsidőszakában pedig a parlagfűpollen-riasztási rendszer fennállása óta először jelent meg a legmagasabb, 6. fokozatú, extrém magas pollenkoncentrációt jelző riasztási szint a Nyíregyháza térségében mért adatok alapján.

Az önkormányzatok alapvetően eleget tesznek kötelezettségüknek, és a közmunkásokat is bevetve tisztítják meg a területeiket évről évre. A legtöbb problémát tehát az elhanyagolt magántulajdonú telkek jelentik. Éppen ezért az ombudsman a bírságolás gyakorlata mellett a felvilágosító kampányokat is fontos eszköznek tartja a parlagfű elleni küzdelemben.

Székely László és munkatársai az alapvető jogok szempontjából is megvizsgálták a kérdést, de sem az egészséghez, sem az egészséges környezethez való joggal összefüggő visszásságot nem állapítottak meg. Azt viszont ismételten hangsúlyozták, hogy a parlagfű elleni védekezés – a pollenkoncentráció adatainak ismeretében – nem működik hatékonyan, tehát változtatásokra, esetleg új eszközök bevetésére van szükség. Ennek felmérésére és a munka koordinálására vetették fel egy kormánybiztos kinevezésének lehetőségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.