Lázár látogatása kellett a kastély újranyitásához?

Többször is beígérték a felújítás végét, ám eddig csak a főépületre futotta.

MNO
2015. 12. 29. 12:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap információ szerint az alábbi beszélgetés zajlott le Lázár János kancelláriaminiszter és a tiszadobi kastély kapuőre közt.

– Jó napot kívánok, Lázár János vagyok, szeretnék bemenni a kastélyba.
– Jó napot! Sajnos nem mehet be, zárva vagyunk.
– De én Lázár János vagyok.
– Én pedig Ica néni. És a kastély zárva van, ki van írva, hogy NEM LÁTOGATHATÓ.
– Nem ismer meg?
– Nem.
– Hát, akkor viszontlátásra.
– Viszontlátásra, fiatalember.

Lázár azért látogatott el Tiszadobra még jó fél évvel ezelőtt, hogy személyesen is meggyőződjön az évek óta húzódó kastély felújításának eredményeiről. A fenti párbeszéden is látszik, hogy akkor még zárva volt az intézmény, ugyanakkor a nyitást eredetileg 2012-re ígérték, majd a határidő 2014-re változott, s akkor sem lett belőle semmi. Az Andrássy-kastély és kapcsolódó területeinek kulturális és turisztikai hasznosítása elnevezésű projekt még a Bajnai-kormány alatt, 2009-ben kapott állami támogatást, valamint európai uniós forrást a régió kiemelt turisztikai fejlesztéseként. A megyei önkormányzat fideszes vezetése csaknem félmilliárd forint önerőt adott az összesen 2,2 milliárd forintos programhoz.

A támogatási szerződés szerint belső átalakítást, homlokzat- és tetőszerkezet-felújítást, tetőhéjalást, kertépítészeti munkálatokat és térburkolást kellett végezni 2011 végéig, hogy 2012-re egy felújított, többfunkciós kastély álljon a látogatók rendelkezésére korhűen berendezett termekkel, állandó és időszaki kiállításokkal, valamint kulturális rendezvények, szabadtéri színházi és zenei programok lebonyolítására alkalmas kastélykerttel. Ám ebből határidőre nem lett semmi.

A kastélyban korábban gyermekotthon üzemelt, mely leköltözött a faluba.

Úgy látszik, hogy az újranyitáshoz nem ez, hanem a legfelső körök egyik tagjának látogatása kellett – legalábbis a falu lakosai így tartják. A lap információi szerint a pár hete megnyitott szobákba az Iparművészeti Múzeumból a napokban szállítottak kölcsönberendezést, mivel az Andrássy korabeli bútorok közül csak három maradt.

Noha az épületet kívül-belül fölújították, a melléképületek, a szakiskola és a tornacsarnok siralmas állapotban vannak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.