Matolcsy Györgyék prémium nélkül

A dolgozók fele átlagban 400 ezer forintos juttatásban részesült, ami aprópénz lett volna az MNB vezetőinek.

Horváth Csaba László
2015. 12. 28. 9:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint negyedmilliárd forintot oszt(ott) ki jutalomként az év végén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kiemelkedő teljesítményt nyújtó dolgozói között – értesült lapunk. A jegybank a Magyar Nemzet kérdésére közölte, bár prémiumot nem adtak az alkalmazottaknak, mégis törekednek az értékes munkavállalók megtartására, így összesen 633 munkatársuk részesült átlagosan több mint nettó 400 ezer forintos juttatásban.

Vagyis körülbelül a dolgozók fele kapott év végi jutalmat. Mint írták, a kifizetett jutalmak összege nettó 266,4 millió forintot tesz ki, az elismerésből részesült dolgozóknak pedig 87 százaléka nem vezető pozíciót tölt be a jegybankban. Matolcsy György, a jegybank elnöke, illetve az alelnökök a tájékoztatás szerint sem prémiumban, sem pedig jutalomban nem részesültek.

Az MNB több mint egymilliárd forintot költ bérekre havonta, ennek pedig több mint 10 százalékát – 130 millió forintot – a vezetők és a vezető tisztségviselők kapják meg. Az elnöki és alelnöki béreket a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény határozza meg.

Ez alapján pedig a körülbelül 400 ezer forintos juttatás aprópénz lett volna a vezetőknek. A jegybank honlapján fellelhető adatok szerint ugyanis Matolcsy György MNB-elnök havi fizetése csaknem 2,4 millió forint, ráadásul ehhez közel félmillió forint béren kívüli juttatás is jár. De nem kell szűkölködniük az alelnököknek sem. Nagy Márton István alelnök csaknem kétmillió forintot kasszíroz havonta az október 15-i állapotok alapján, és ő is csaknem 500 ezer forint béren kívüli juttattatásban részesül. Gerhardt Ferenc és Windisch László alelnököknek valamivel kevesebbel kell beérniük, ők alig kevesebb, mint 1,7 millió forintot kapnak havonta, igaz, a közel félmilliós béren kívüli juttatás nekik is jár.

A Magyar Nemzeti Bank által kiosztott jutalmak messze meghaladják a közszférában adott prémiumok összegét. A Bors számolt be arról, hogy három minisztériumban is osztottak jutalmakat az év végén. A Nemzetgazdasági Minisztérium nettó 130 ezer forintot adott a dolgozóinak, a földművelésügyi tárca 80 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt adott a munkatársainak. A Honvédelmi Minisztériumban pedig egyszeri 100 ezer forintos Erzsébet-utalvánnyal ismerték el összesen 172 szolgálati jogviszonyban álló munkavállaló teljesítményét. Továbbá az Index írta meg, hogy a Miniszterelnökségen dolgozók is jutalomban részesültek, ők egyszeri 200 ezer forint Erzsébet-utalványt kaptak fejenként. Ez az összeg egyébként a legmagasabb a minisztériumi prémiumok között, de ez is kevesebb mint a fele a jegybank által kiosztott jutalmaknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.