Mindent elárul a fűben heverő fecskendő

Sokszor sem a díler, sem a szerhasználó nem tudja, mit tartalmaznak az új drogok.

Velkei Tamás
2015. 12. 04. 14:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azért dobják el a szerhasználók a fecskendőket, mert úgy gondolkodnak: ha nem találják meg náluk, akkor nem lehet bajuk – ezzel magyarázza Dudás Péter, az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa, hogy miért bukkannak rendszeresen droghulladékra Debrecen egyes területein. Hozzáteszi, mára annyiban változott a helyzet a korábbi állapotokhoz képest, hogy sokan legalább visszahelyezik a tűre a védőkupakot. Utóbbit könnyű kiszúrni az őszi levelek között, így veszünk észre kettőt is a bokrok tövében.
Dudás Péter teljesen zárt ruhában kutat a droghulladék után, még nyáron is csak zárt cipőben jön ki a terepre, nehogy egy injekciós tű megsértse a lábát.

Az avarban a fecskendők mellett eldobott öngyújtó, félbetört palack, félbevágott sörösdoboz árulkodik a szerhasználók rendszeres látogatásáról. Debrecen Kiserdőnek nevezett részén, a Fényes udvar panelházainak árnyékában, a vasúti töltés mellett kémleljük az avart. A terület droghasználatra ideális, mert nincs közvilágítás, így este – főleg a nyári időszakban – átláthatatlan, csak néhány hajléktalan tanyázik a csalitosban. – Ha nem találok semmit, nekem az is siker – összegez a civil szervezet munkatársa a munka végeztével. Persze tíz esetből négyből, mint most is, ráakad droghulladékra. De nem csak ő.

– Sokszor volt már rá példa, hogy drogosokkal találkoztam. Egy alkalommal ketten ücsörögtek a bokorban, hívtam telefonon a rendőröket, akik azt kérdezték: nem cukorbetegek véletlenül a szerhasználók? – oszt meg velünk egy elképesztő történetet a kutyáját erre sétáltató Szőke Erzsébet. A környéken lakó hölgy azt is elmeséli, többször talált már eldobott droghulladékot, ezeket nejlonzacskóval gyűjti össze, majd utána kidobja a szemétbe. Tapasztalata szerint a környékbeli szerhasználók húsz év körüliek, de látott már fiatalabbakat is.

Az Ökumenikus Segélyszervezet partnerszervezetekkel együttműködve idén januárban indított útjára egy két éven át tartó, az EU által finanszírozott modellprogramot. A cél többek között friss információk gyűjtése az új pszichoaktív anyagokat használók fogyasztási trendjeiről, valamint ezek továbbítása a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) által működtetett korai jelzőrendszernek. – A programban az eddigiekkel ellentétben a felhasználók oldaláról vizsgáljuk a pszichoaktív anyagokat. Korábban a szereket a kórházak és a rendőrség megrendelésére az Igazságügyi Orvostani Intézet toxikológiai laboratóriuma elemezte – tudjuk meg Figeczki Tamástól, az Ökumenikus Segélyszervezet debreceni központvezetőjétől. A metódus azért nem mellékes, mert a rendőrségi lefoglalásokból és a civil szervezet által begyűjtött, szermaradványokat tartalmazó eszközökből kinyert adatok nem mindig fedik egymást. A bűnüldöző szervek elsősorban a forgalmazóktól lefoglalt anyagokat elemzik, ami a piac kisebb része, jószerivel a jéghegy csúcsa, míg a program a fogyasztóktól jut információhoz; az ismeretlen szelet segítségével próbálnak meg ezáltal minél nagyobb részt felderíteni. Előfordulhat, hogy mire először lefoglalnak egy bizonyos drogot, azt a típust már hónapok óta árulják az országban.

A fecskendők begyűjtése Budapesten, Szegeden, Békéscsabán, Miskolcon és Debrecenben történik részben a tűcsereprogramban részt vevőktől. Eleinte csak ezeket az adatokat vizsgálták, később a lakosság jelzésére megkezdték a droghulladék begyűjtését is, amelyet összevontak a tűcsereprogrammal. Az így keletkező droghulladék segítségével ugyanis egy újabb fogyasztói körtől juthatnak a szakemberek a szerfogyasztással kapcsolatos információhoz. A feladatra közel száz önkéntest készítettek fel, hiszen – mint fentebb láthattuk – nem mindegy a gyűjtés technikája, fontos közegészségügyi, munkavédelmi szabályokat kell betartani. Az önkéntesek fecskendőt, fiolát, kupakot, kanalat, üdítősdoboz alját (ebben oldják fel a drogot), csikket keresnek, de olykor egy nejlonzacskó vagy egy füstszűrő is árulkodó lehet.

A talált eszközöket dokumentálják, lajstromozzák, zárt dobozba helyezik, beszállítják a központba, ahonnan havonta küldik tovább a Debreceni Egyetem toxikológiai laboratóriumába. Emellett létezik egy „harmadik típusú” adathalmaz is, amikor kérdőívet töltetnek ki a tűcsereprogramba érkezők közül azokkal, akik hajlandók rá. A válaszokból drogfogyasztási, vásárlási szokásokról kapnak képet, például megtudhatják, milyen néven vásárolták a drogot, mióta használják azokat. A laboratóriumi eredmények és a szerhasználóktól kapott információk összekapcsolhatók: kiderülhet, hogy azt kapta-e a drogfogyasztó, amit vásárolni kívánt, olyan hatása volt-e a szernek, mint amire számított. A legtöbb minta természetesen Budapestről érkezik, majd Miskolc és Szeged következik a sorban. Az anyagok hullámokban tűnnek fel és el. Sokszor csak addig használnak egy szert, amíg a terjesztőknek van belőle, aztán kikopik a piacról. Ugyanakkor a tapasztalat az, hogy a fővárosban feltűnő anyagok Debrecenben is nagyon gyorsan felbukkannak, tudom meg a segélyszervezet munkatársaitól.

Bár a gyűjtés csak áprilisban kezdődött, és havonta 270 vizsgálat végezhető el a finanszírozási keretek miatt, a labor már eddig is irdatlan mennyiségű pszichoaktív anyagot azonosított. A listán katinonszármazékok, cannabinoidok, aminok, opioidok, kokain, visszaélésre alkalmas pszichoaktív gyógyszerek, egyéb pszichoaktív szerek, helyettesítő szerek és nem pszichoaktív gyógyszerek is szerepelnek. A lajstrom érdekessége, hogy nagyon gyakran bukkannak pótszerekre, mint például a koffeinre vagy a benzoesavra. Az intravénásan beadott katinonszármazékok – amelyekből már több mint negyvenfélét regisztráltak – kémiai szerkezetükben csak kismértékben különböznek. – Azért lelhető fel ekkora mennyiség, mert olyan vegyületeket akarnak előállítani, amelyek nem szerepelnek a tiltólistán. A gyártók igyekeznek mindig egy lépéssel a bűnüldözők előtt járni – vonja le a következtetést Figeczki Tamás.

Ezek a szerek veszélyesebbek, mint a „hagyományos” drogok, mivel nincs idő megismerni a hatásaikat. A balesetek is gyakran abból adódnak, hogy a szerhasználók nincsenek tisztában vele, mit adnak be maguknak, mennyire és mivel szennyezettek a vásárolt drogok, illetve milyen töménységűek. Amióta néhány éve nagy tömegben megjelentek a szintetikus pszichoaktív szerek, más néven dizájnerdrogok, rendkívül gyorsan terjednek, és nagyra nőtt a fogyasztótáboruk. Töredékébe kerülnek a hagyományos anyagoknak, a katinonok adagja 800-1000 forint. Ugyanakkor 6-8 alkalommal is szúrni kell naponta, mert kevésbé intenzív a hatásuk. A legnépszerűbb intravénásan használt szer az alfa-PHP, a pentedron és a 4-MMC. (A fecskendők vizsgálata alapján kiderült, hogy például a heroin szinte teljesen eltűnt az utcáról.)

A drogok másik nagy csoportját alkotják a cannabinoidok, más néven műfüvek vagy herbálok, amelyeket a légúton át juttatnak be a szervezetbe. Ezekből is azonosítottak már több mint húszfélét. Az elnevezéssel ellentétben e szereknek a marihuánához semmi közük: különböző vegyszereket permeteznek bármilyen növényi származékra, amelyet aztán cigarettába sodorva szívnak el. Veszélyük abban rejlik, hogy hatóanyaguk többszöröse a marihuánának, olykor 3-4-szerese is. Népszerűségük legfőbb oka szintén az alacsony ár, egy műfüves cigaretta pár száz forintba kerül. Mivel olcsóbbak, mint az alkohol, a főváros egyes részein a gyerektől az aggastyánig terjed a használóinak köre.

– Úttörő jellegű az itt folyó munka, a vizsgálatok eredményeire pedig lehet támaszkodni – szögezi le Posta János igazságügyi toxikológus szakértő, a Debreceni Egyetem (DE) toxikológiai laboratóriumának vezetője, miközben körbevezet a műszerekkel, lombikokkal teli helyiségben. Az ökumenikusok (és a többi partnerszervezet, így a fővárosi Art Éra Alapítvány, Szegeden a Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum, Békéscsabán a Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesület, Miskolcon a Drogambulancia Alapítvány) által begyűjtött droghulladék ugyanis a DE Igazságügyi Orvostan toxikológiai laboratóriumába kerül, itt folyik a biológiai minták analízise.A laborban jelenleg öten dolgoznak, a munkatársak a beérkező edényeket hűtőben tárolják a feldolgozás kezdetéig. A munka a szortírozással indul: minden tárgyat lefotóznak, hogy bármikor visszakereshető legyen. (A vizsgálat során az anyagi korlátok miatt csak arra nyílik lehetőség, hogy az ömlesztve érkező minták esetében általában tízes csoportokban analizálják a fecskendők és egyebek tartalmát, bár az igazi az volna, ha egyenként vizsgálhatnák meg a szermaradványokat.) Testmeleg vízzel oldják fel a – sokszor – vérrel keveredett drogokat, mivel a vegyszerek a méréseket zavaró anyagokat oldhatnának ki a fecskendőkből.

A labor munkatársai az injekciós tűt csak egy szúrásbiztos, speciálisan kialakított kesztyűben távolíthatják el a fecskendőről. A szomszédos műszeres laborban a molekulák „ujjlenyomatát” vizsgálják: a kinyert szermaradványokat a negyvenmillió forintba kerülő gázkromatográf-tömegspektrométer segítségével analizálják. Egy minta elemzéséhez 40 percre van szüksége a gépnek, amely jóformán így egész nap dolgozik egyfolytában. Épp most végez a Debrecen 89 kódnevű mintával: a műszer alfa-PHP-t (a találati lista top 3-ba tartozó katinonszármazékot) és 4-metoxi-alfa-POP nevű anyagot regisztrál. A labor minden hónapban jelentést küld az Ökumenikus Segélyszervezetnek az előző havi vizsgálatok eredményéről. A megismert információt konferenciákon teszik közzé, miközben folyamatosan figyelik az EU drogellenes központjának adatbázisát is. Ha eddig még fel nem bukkanó szert találna a labor, közli a segélyszervezettel, amely továbbítja az információt a Drogfókuszpontnak, onnan kerülhet ki a lisszaboni központú uniós szervezet adatbázisába.

– Korlátlan emberkísérlet zajlik a piacon – mondja Posta János, aki szerint manapság már „XXII. századi” körülmények között állítják elő a pszichoaktív szereket, amelyek, amikor és ahol készülnek, akkor, illetve ott még legálisak, csak Európában válnak tiltottá. Elsődleges előállító Kína, India, Thaiföld és Vietnam. – Sok esetben sem a dílernek, sem a fogyasztónak nincs fogalma arról, mit tartalmaz egy-egy szer – folytatja a laborvezető –, egyik ilyen, a másik olyan tüneteket produkál, nem lehet egységes hatástanulmányt készíteni, így az sem tudható, hogyan gyógyítsák. Ezért – amint az elemzések is rámutatnak – sok esetben felmerül a politoxikománia, vagyis több szer együttes fogyasztása. A drogfogyasztók akaratlanul vesznek magukhoz egyidejűleg több anyagot, mivel legtöbbször nem is tudnak róla. Tavaly 60 százalék körüli volt a lefoglalt anyagokban az új pszichoaktív szerek aránya, ám a tendencia idén megfordulni látszik: a klasszikus szerek (mint például az amfetamin) kezdenek viszszaszivárogni a piacra. Kérdés, hogy lehetséges ez, ha ezek a drogok régen tiltólistán szerepelnek. Valószínűsíthető, hogy a tehetősebb, igényesebb, idősebb szerhasználók a médiából értesülnek a szerencsétlenségekkel végződő esetekről, s félelmükben térnek vissza a korábban már bevált szerekhez. A piac pedig maximálisan kiszolgálja a vevők igényeit: azt kapnak, amit kérnek. A legszegényebbek pedig megmaradnak az ismeretlen hatású, veszélyes, ám nagyon olcsó anyagoknál.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.