„Mindmáig nehéz feldolgozni a tömeggyilkosságot”

Salgótarjánban december 8-a a rendszerváltás óta városi gyásznap.

MTI
2015. 12. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1956. december 8-i sortűz áldozataira emlékezve Dániel Zoltán (DK–Együtt–MSZP–Tarjáni Városlakó Egyesület) hangsúlyozta, hogy 1956-ban november 4-e után Salgótarjánban és a szénmedencében tovább erősödtek a munkástanácsok, sztrájkot szerveztek a bányászok, a november 14-én megalakult Nógrád Megyei Munkástanács pedig a kormány lemondatásáról is tárgyalt Budapesten.

A központi vezetést erőteljesen érdekelték a Nógrád megyei események, az országos rendőrkapitányság december 3-án részletes beszámolót készített a kormánynak – mondta.

Dániel Zoltán kitért arra, hogy december 7-én a salgótarjáni munkástanácsok delegációja előtt Marosán György kommunista vezető lövetést emlegetett, ami sajnos be is következett.

December 8-án letartóztattak két munkástanácsi vezetőt, és miután a hír elterjedt, több ezer ember követelte szabadon bocsátásukat a megyetanács és a rendőrség előtt.

Ekkor „sokféle módon magyarázott előzmények után” tüzet nyitottak a tömegre a pufajkások és a szovjetek is, ártatlan emberek tucatjai lettek a megtorlás áldozatai – mondta az alpolgármester, aki arról is megemlékezett, hogy a pufajkások december 13-án kivégeztek két, az acélgyárból elhurcolt nemzetőrt, Hadady Rudolfot és Hargitai Lajost.

„Emlékezzünk a december 8-i sortűz áldozataira megrendülten és tisztességgel!” – fordult a mintegy kétszáz fős hallgatósága felé beszéde végén Dániel Zoltán.

Salgótarjánban december 8-a a rendszerváltás óta városi gyásznap. Az áldozatokra a sortűz színhelyén, az egykori Vásártéren emlékeznek. A teret December 8. térnek nevezték át, és emlékmű is áll rajta.

A városban délelőtt külön megemlékezést szervezett a Pofosz Nógrád megyei szervezete és a Polgári Salgótarjánért Alapítvány. Azon a rendezvényen részt vett és a megemlékezés virágait helyezte el Salgótarján két alpolgármestere. Az önkormányzat által szervezett városi gyásznapon koszorút helyeztek el az emlékműnél a DK, a Fidelitas, a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és az MSZP helyi szervezeteinek képviselői, valamint a Pofosz Nógrád megyei szervezete.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.