Nem csak az SMS jelöltjeit hallgatták ki

Seres Mária jelöltjei után az Új Magyarország Párt elnökét is gyanúsítottként hallgatták ki.

MNO
2015. 12. 09. 16:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Költségvetési csalás miatt gyanúsítottként hallgatták ki az Új Magyarország Párt elnökét, de a Keresztény Magyarok Szövetségének egyik emberét is – számolt be róla a Népszabadság. A lap azután értesült a kispártokkal kapcsolatos nyomozásról, hogy a Magyar Nemzet megírta: a Seres Mária Szövetségesei (SMS) 29 korábbi képviselőjelöltjét gyanúsítottként hallgatták ki, miután állítólag nem működtek együtt a kampányköltségek elszámolásában. Több jelölt is arról számolt be: nem érti, miért rajta keresik a pénzt a párt helyett, miután négymilliót eleve a szervezet kapott, de a másik egymillióról is lemondott sok jelölt a párt javára.

Cikkünk megírása után az SMS dühös közleményben reagált, mint írta: az „ellenőrzés során a számvevőszék nemcsak megköszönte az SMS szervezetnek a tiszta és átlátható elszámolást és annak korrekt rendelkezésre bocsátását, hanem az ellenőrzés során gyakorlatilag mindent rendben talált, ami a szervezetet érinti.” A levél szerint „amivel még apróbb gond volt, hogy néhány jelölt hibásan kitöltött számlát is leadott, melyek értéke összességében is elhanyagolható volt. Azzal viszont már nagyobb problémájuk volt, de nem a szervezettel, hanem néhány jelölttel, ahogy ez az ÁSZ megjelenő, az ellenőrzésről szóló és nyilvánosan elérhető dokumentumában le is van írva, hogy »8 fő kampányfinanszírozásra fordított forrásairól és kiadásairól nem állt rendelkezésre adat«. Hogy miért hallgattak ki ennél több embert, azt mi sem értjük, de ennek egymás közötti tisztázása a rendőrség és a számvevőszék feladata, ugyanis a történtek tőlünk függetlenek, arról nem kapunk tájékoztatást.”

A Népszabadság szerint Budapesten és több megyében is folynak még a nyomozások költségvetési csalás gyanúja miatt. A zalaegerszegi székhelyű Új Magyarország Pártról a választások előtt több forrás is állította, hogy tanácsokkal segíti Zuschlag János frissen szabadult volt szocialista politikus. A Zala Megyei Főügyészség közlése szerint a NAV nyomoz költségvetési csalás miatt, és kihallgatták a párt elnökét, Táncsics Pétert is. Ő a Népszabadságnak azt nyilatkozta: „Minden forinttal elszámoltunk, ahogy az az Állami Számvevőszék jelentésében is olvasható: hibákról, pontatlanságokról és hiányosságokról van szó, nem szándékos csalásról. Egészen pontosan azt írták a jelentésben: a párt útvonal-nyilvántartással kapcsolatos bizonylatai a számviteli törvényben foglaltak ellenére nem tartalmaznak valamennyi kötelező tartalmi elemet (pl. utazás célja, felkeresett üzleti partnerek neve).” Az útnyilvántartás szerint a párt jelöltjei a kampány alatt 65 milliót autózhattak el, ami másfél-kétmillió kilométerre elég. Az ÚMP ötven egyéni jelöltet indított és 149 milliós állami támogatást kapott, míg a választáson a párt csupán 1578 szavazatot szerzett be.

Költségvetési csalással kapcsolatban meggyanúsították a Keresztény Magyarok Szövetsége egyik emberét, L. I.-t is. A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség szerint az egymilliós kampányköltést fiktív számlákkal próbálhatta igazolni. A szervezetre a Nemzeti Választási Iroda korábban 242 millió forintos bírságot szabott ki, miután nem adta le időben az összes aláírásgyűjtő ívet.

Költségvetési csalás gyanúja miatt indult nyomozásban érintett lehet továbbá a Zöldek Pártja, az Új Dimenzió Párt és az Együtt 2014 Párt is. Utóbbi azzal vált ismertté, hogy Bajnai Gordon formációjával szinte megegyező névvel jött létre, és körülötte a Népszabadság szerint feltűnt Schmuck Andor volt titkára is. Az Együtt 2014 Pártnak szintén 149 milliós kampánytámogatás jutott, 34 egyéni jelöltet indított, és 14 085 szavazatot szerzett. Az Új Dimenzió Pártnak 183 millió forint jutott, és 2100 szavazatot szerzett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.