Nem tetszik a diákoknak a fideszes ötlet

Nagy megdöbbenést keltett a Kecskeméti Főiskola oktatóinak és hallgatóinak körében egy különös névadás.

MNO
2015. 12. 08. 16:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt kedden az Országgyűlés 109 igen és 9 nem szavazattal, 51 tartózkodás mellett elfogadta az oktatási törvények módosítását. Egyebek között azt is, hogy 2016. július 1-jétől a Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola összeolvadásával létrejön a Pallasz Athéné Egyetem – írja a Baon.hu.

A portál a parlament honlapján utánanézett: az eredeti törvényjavaslatban még az állt, hogy az összevont két főiskolának Kecskeméti Egyetem legyen a neve. November 19-én aztán két fideszes – talán nem véletlen, hogy szolnoki kötődésű – képviselő, Balla György és Bene Ildikó módosító javaslatot terjesztett elő, hogy inkább Pallasz Athénéről kereszteljék el az egyetemet.

Mint indoklásukban írták, Pallasz Athéné a bölcsesség, az igazságos háború, a jog, az igazságosság, a művészetek, a kézművesség és a képzés istennője a görög mitológiában, és álláspontjuk szerint az istennőről való elnevezés „hozzájárul az egyetem szellemiségének a kifejezéséhez”.

A portál úgy tudja, a döntés nagy megdöbbenést keltett a Kecskeméti Főiskola oktatóinak és hallgatóinak körében. Pláne annak tükrében, hogy mindkét főiskola szenátusa kapott egy listát, amelyen több verzió volt felsorolva a jövőbeli egyetem nevére vonatkozóan. A Kecskeméti Főiskola szenátusában a Kecskeméti Alkalmazott Tudományok Egyeteme kapta a legtöbb szavazatot, Pallasz Athéné Egyetem nem is szerepelt a listán.

Az internet is felbolydult a névválasztás kapcsán. A legtöbbször visszatérő érv, hogy miért nem egy jeles magyar tudóst vagy közéleti személyiséget választottak ki névadóként. Sokan azt is sokkal szerencsésebb megoldásnak tartották volna, ha a név a regionális jelleget tükrözi, vagy az intézmény profilját, vagy annak egy aspektusát.

A Petíciók.com oldalon kedd 16 óráig összesen 1171-en csatlakoztak a Megfelelőbb nevet az egyetemnek! aláírásgyűjtéshez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.