Nyomoznak az Anonymous ellen

A hackerek a Fideszt és a kormányt fenyegették. A gyanú közveszéllyel fenyegetés, öt év is járhat érte.

MTI
2015. 12. 29. 6:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt csaknem két hétben a hatóságok azonosították azt a címet, amelyről az üzenetet elküldték. A folyamatban lévő nyomozás érdekeire hivatkozva azonban sem a kibervédelmi intézet, sem a rendőrség nem árult el részleteket a feladó személyéről és hogy kapcsolatba hozható-e az Anonymousszal.

A büntető törvénykönyv szerint aki a köznyugalom megzavarására alkalmas valótlan tényt állít, híresztel vagy azt a látszatot kelti, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés egy évtől öt évig terjedhet, ha a közveszéllyel fenyegetés a köznyugalmat súlyosan megzavarta.

A Daily News Hungary nevű portálhoz december 15-én futott be az e-mail, amelynek a melléklete volt az Anonymous üzenetét tartalmazó videó. Abban többek között az állt, hogy „Orbán Viktor trükközve nyerte meg a legutóbbi választást, és a diktatúra felé kormányozza az országot”. Bírálták a kormány sajtószabadsággal kapcsolatos gyakorlatát és menekültpolitikáját is. Azt üzenték: a támadások a hét minden napján, a nap 24 órájában zajlanak majd addig, „amíg nem történik radikális változás az országban”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.