Orbán: Ma megyünk bíróságra a kötelező kvóták miatt

Ma nyújtja be Magyarország a kötelező kvóták elleni keresetet az Európai Bíróságra.

MTI
2015. 12. 03. 9:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy Szlovákia szerdán tette meg ugyanezt. Orbán Viktor beszédében hangsúlyozta: a visegrádi együttműködés tagállamai – Magyarország mellett Csehország, Lengyelország és Szlovákia – bebizonyították, hogy „ha akarjuk, meg lehet állítani a migránsáradatot”. Sokan azonban, akik „más észjárást követnek”, nem örülnek ennek a sikernek – tette hozzá.

Példaként azt mondta, hogy az elmúlt napokban Magyarországgal szemben indított jogi eljárásokat is bosszúnak tekinti, mert a magyar kormány szembe mert fordulni Brüsszel bevándorláspárti politikájával.

Az ombudsman az Alkotmánybírósághoz fordul az uniós kvótarendszer ügyében. Székely László, az alapvető jogok biztosa a menedékkérők tömeges áthelyezésével kapcsolatos jogi aggodalmakat tisztázná – közölte a biztos hivatala csütörtökön az MTI-vel. Az alapvető jogok biztosának egyik alkotmányértelmezési kérdése azt tartalmazza, hogy „a magyar intézmények és szervek segítő kezet nyújthatnak-e más államok jogellenes kiutasító lépéseinek végrehajtásához?”. Székely László utalt a magyar alaptörvényre is, amely szerint a magyar intézmények és szervek nem hajthatnak végre olyan uniós rendelkezést, amely az alaptörvény emberi jogi rendelkezéseibe ütközik.

Külhoni fiatal magyar vállalkozókat segítő programok indulhatnak – közölte Orbán Viktor miniszterelnök az eseményen. Orbán azt kérte, mozgósítsanak erőket, hogy ilyen programok indulhassanak. Jelezte: a kormány elvi döntéseket hozott arról, hogy szakmai segítségnyújtással, valamint részben visszatérítendő, részben vissza nem térítendő támogatásokkal járuljanak hozzá ezekhez a programokhoz. A magyar nyelvű, jól képzett szakmunkások mellé szükség lesz külhoni magyar nyelvű és kultúrájú, sikeres fiatal vállalkozói rétegre is – emelte ki.

Orbán Viktor kitért az egységes oktatási tér megvalósítására a Kárpát-medencében, és beszámolt a Kárpát-medencei ösztöndíjprogram elindításáról. A kormányfő összegzése szerint az oktatás, a tudás és gazdaság összekötése Magyarország egyik legfontosabb nemzetstratégiai kérdése, ezért helyes, hogy a határon túli politikában is az oktatás és a gazdaság kapja a legnagyobb hangsúlyt.

Aggodalmát fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnök az erdélyi magyar politikusok ellen indított romániai hatósági vizsgálatok miatt. A kormányfő Romániával kapcsolatban úgy fogalmazott: a magyar kormány visszarendeződést érzékel a kisebbségi jogok területén, a nyelvhasználat kérdésében pedig az európai jogok elvitatását tapasztalja „a saját közösségeinktől”.

Kifogásolta továbbá, hogy nem gyorsult fel az egyházi és közösségi ingatlanok visszaszolgáltatása, és szerinte az erdélyi magyar orvosképzés ügye sem a rendeződés irányába tart.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.