Orbán: Semmifajta korrupciót nem tűrök el

A kormányfő nem javasolja a magyar politikai életnek, hogy átvegye az ügyészség vagy a rendőrség feladatait.

MTI
2015. 12. 15. 14:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfő azt mondta: nem javasolja a magyar politikai életnek, az Országgyűlésnek, hogy átvegye az ügyészség vagy a rendőrség feladatait.

Orbán Viktor ezt arra reagálva közölte, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője azt javasolta, állítsanak fel két vizsgálóbizottságot: egyiket a Jobbik orosz kapcsolatainak, a másikat a Fideszhez kötődő emberek gazdagodásának vizsgálatára.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint nem támogatható az alkotmány szerint Magyarország szuverenitásának elvesztésekor hatalmon lévő politikai vezetőnek történő szoborállítás. A kormányfő kedden az Országgyűlésben a szocialista Kunhalmi Ágnes azon kérdésre mondta ezt, hogy támogatja-e Hóman Bálint szobrának felállítását.

Orbán Viktor azt mondta, Magyarország 1944. március 19-én elveszítette szuverenitását, 1990. május 2-án pedig visszanyerte azt. A megszálló hatalmakkal való kollaborálásnak különböző oka, mélysége, minősége lehet, de a kormány olyan politikusnak nem támogathatja a szoborállítást, aki együttműködött az elnyomókkal – jelentette ki. Jelezte azt is, hogy ezért nem fog támogatni Horthy Miklósnak történő szoborállítást sem.

Korábban megírtuk, hogy nem mond le a székesfehérvári szobor alapításáról a Hóman Bálint Alapítvány. Vasárnap több százan tüntettek a megyeszékhelyen, tiltakozva a szoborállítás ellen. A DK közleményével szemben Navracsics Tibor cáfolta, hogy közigazgatási és igazságügyi miniszterként az üggyel kapcsolatban bármilyen döntést hozott volna.

Orbán Viktor elmondta, amikor ő vagy a kormány döntést hoz, mindig az ország érdekeit tartja szem előtt. Szerinte a Jobbik tele van bűnözőkkel, egy kitartott párt, ezért – mondta – azt javasolja nekik, hogy álljanak a nyilvánosság elé, és ezt fedjék fel.

A Jobbik gyanús ügyei kapcsán a kormányfő Kovács Bélára gondolhatott, aki ellen az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, A jobbikos európai parlamenti képviselő tagadta a terhére rótt bűncselekményt. A politikussal szemben az Alkotmányvédelmi Hivatal tavaly áprilisban tett feljelentést, miután a polgári elhárításnak gyanús lett, hogy gyakorta találkozik orosz diplomatákkal, és havi rendszerességgel utazik Moszkvába. Kovács állítása szerint nem tud arról, hogy bármilyen fedett ügynökkel is találkozott volna.

A szocialista Gőgös Zoltán földárverésekkel kapcsolatos kérdésre Orbán Viktor azt mondta, az árverés nem lottó, a kormánytól soha senki sem nyert semmit, ezért gratulál L. Simon László államtitkár feleségének, aki földet vásárolt. A politikus felesége egy 34 hektáros birtokot vásárolt, ami szántóként szerepel a nyilvántartásban, de akár át is minősíthetik. A nő a földért több mint 21 millió forintot fizetett.

Megírtuk, hogy az árveréseken új földbárók születnek, és a liciteken már több külföldi állampolgár is területekhez jutott, de a botrányok ellenére folytatódik a földek kiárusítása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.