Szijjártó is határozott nemet mond a „mini-Schengen” ötletére

Kimaradnának azok az országok, amelyek „erőnek erejével” próbálnak megfelelni az előírásoknak.

MTI
2015. 12. 04. 8:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külgazdasági és külügyminiszter az M1 csatornán pénteken azt mondta: ha igazak az ezzel kapcsolatos sajtóhírek, akkor azok az országok – a Benelux államok, Németország, Ausztria, esetleg Franciaország – hoznának létre egy miniközösséget, amelyek arra biztatták az embereket, hogy a schengeni szabályok semmibevételével menjenek oda. Azok az országok pedig, amelyek „erőnek erejével” próbálnak megfelelni a schengeni zóna előírásainak, kimaradnának belőle.

Hangsúlyozta, hogy Görögország jelenleg nem felel meg az Európai Unió határőrizeti kötelezettségének. Valóban nehéz megfelelni a schengeni zóna előírásainak, ha naponta hat-tízezer illegális bevándorló érkezik egy több ezer kilométeres tengeri határon – jelentette ki –, de nem lehetetlen feladat, ezért a görögöknek kérniük kellene az EU segítségét a határok védelméhez.

Úgy fogalmazott: ha nem teszik, reális az a veszély, hogy „a schengeni zóna déli határa Görögország déli határáról Görögország északi határára kerül át”, mert azzal, hogy Macedónia megerősítette a határőrizetet, és nem engedi be a gazdasági bevándorlókat, szigorúbb lett az ellenőrzés a görög–macedón határon, mint az „igazi” schengeni határon.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Macedónia nem EU-tagként megmutatja, fontosnak gondolja Európa és az Európai Unió védelmét, a tárcavezető mindenesetre a legjobb megoldásnak továbbra is azt tartaná, ha az unió igazi, déli határát védenék egy EU-s erő létrehozásával.

Mint arról az MNO is beszámolt: elfogadhatatlannak tart a miniszterelnök minden olyan szerveződést, amely kilökné a magyarokat a szabad európai mozgás lehetőségéből. Ezt Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.