Sztrájk: lebénulhat az egész város

A munkáltató által jóváhagyott béremelésükért harcolnak a tömegközlekedésben dolgozók.

Konopás Noémi
2015. 12. 28. 10:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sztrájkkal kezdhetik az évet a miskolci tömegközlekedésben dolgozók, akik a 2015-ös, a munkáltató által korábban jóváhagyott béremelésükért harcolnak. A reprezentatív szakszervezetek közösen úgy tervezik, hogy az év elején – leghamarabb január 4-én – leáll a városi közlekedés, ha addig nem kapják meg a beígért, ám nem teljesített béremelést. A szakszervezeteknél az verte ki a biztosítékot, hogy a cégvezetés egyoldalúan felrúgta a tulajdonos, a Miskolc Holding Zrt. által is szentesített egységes bérmegállapodást, s csak a járművezetőknek adott november elejétől 5 százalékos emelést – olvasható a szakszervezet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

– Átnyújtottuk a levelet, amelyben a sztrájk idejére vonatkozó elégséges szolgáltatás mértékéről és feltételeiről szóló egyeztetésre hívjuk a munkáltatót, de egyelőre nem érkezett válasz – mondta az MNO-nak Zelenka László, a Miskolci Autóbusz- és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szervezete elnöke. Zelenka szerint jó esély van arra, hogy megállapodás nélkül állnak majd fel a tárgyalóasztaltól, ez esetben munkaügyi bírósághoz fordulnak. Mint mondta, a tavaly februárban indult egyeztetések óta a szakszervezet sokat engedett, megelégedtek a munkáltató által felajánlott 3 százalékos béremeléssel, de nem tudják elfogadni, hogy csak a járművezetők kapták meg a beígért összeget. A szakszervezet elnöke szerint nem komoly összegről van szó, úgy látja, az év végén kifizetett prémium finanszírozta volna az egész éves béremelést.

Zelenka lapunknak hangsúlyozta: sajnálják, hogy a Miskolc Városi Közlekedési Zrt.-t irányító tulajdonos egyoldalú és hibás döntései miatt a végső érdekérvényesítő eszköz bevetésére, sztrájkra kényszeríti a munkavállalókat, s ezzel kellemetlen helyzetbe hozzák a város lakosságát, az utasokat. Mint mondta, nem akartak az ünnepek alatt a lakosságnak kellemetlenséget okozni, ezért úgy döntöttek, január 4-e előtt nem hirdetik meg a leállást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.