Tarlós: Városhatárig mehetnek a buszok és a HÉV

Nem finanszírozzák tovább az agglomerációs közlekedést.

MNO
2015. 12. 22. 9:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarlós István főpolgármester a helyi adókról – és így a BKV-t érintő forrásokról is – elfogadott keddi parlamenti salátatörvény kapcsán összefoglalóan azt mondta: az új törvény a többi kötelező önkormányzati feladat elől veszi el a pénzt.

Ráadásul hiába tarthat meg évről évre kicsit több pénzt a fővárosi önkormányzat az itt termelt iparűzési adóból, ezt sem a kormány adja, hanem voltaképpen a kerületektől vonja el. Emellett a személyi jövedelemadóból is kevesebb pénzt kap a főváros, így összességében a törvény 20,7 milliárdos lyukat üt Budapest költségvetésén, ami a rátestált feladatok ellátásában is gondot okozhat – sorolta. Tarlós emlékeztetett: ez a beígért fejlesztéseknek sem tesz jót, és a 2013–2020 közötti EU-s pályázati ciklusban egyébként is alig 1,3 százalékában ideirányított pályázati pénzek lehívásához szükséges önrészekre szánt pénzeket is érintheti. Ebben a kérdésben tehát nem egyeztünk meg a miniszterelnök úrral – reflektált Tarlós a hétfői találkozóra.

Abban viszont igen, hogy a BKV-BKK által ellátott agglomerációs területek közlekedésének finanszírozását mostantól nem a főváros látja el, hanem az érintett települések és a szaktárca egyeztethet erről – mondta a főpolgármester – ezzel az eddigi évi 11 milliárdos veszteségtől is megszabadulhat Budapest.

Ezután a főpolgármester áldott karácsonyt kívánt, és a kérdezés lehetősége nélkül kivonult a teremből.

Egyébként a Főváros rendkívüli közgyűlés keretében kedd reggel úgy döntött: ha a Mahir Cityposter Kft. december 31-ig nem bontja el hirdetőoszlopait, akkor azt a cég költségére el fogják végeztetni; erről azonban Tarlós most nem beszélt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.