Üzemszerűen gyártják a NATO-drótot

A márianosztrai börtön lakói készítik az ideiglenes határzár építésére alkalmas dróthengert.

MTI
2015. 12. 09. 18:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnöki főtanácsadó elmondta, hogy NATO-drótot Magyarországon egyedüliként a büntetés-végrehajtáshoz tartozó Nostra Kft. gyárt.

Bakondi György felidézte: Magyarország az ideiglenes biztonsági határzár építéséhez mintegy 72 ezer oszlopot, 247 kilométer drótfonatot és 1100 kilométer NATO-drótot használt fel.

Az ideiglenes biztonsági határzár szerkezeti elemeinek beszerzését, gyártását, illetve a szállítást a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságai végezték, a karbantartás, javítás szintén az ő feladatuk, amelyet folyamatosan végeznek – mondta.

Emlékeztetett arra, hogy a szerb határszakasz után nagyon hamar lezárták a horvát határt is, és mindkét helyen azonnal látható volt az eredmény: órákon belül megfordult a migrációs útirány. Hozzátette: eközben megindult a NATO-drót gyártása is.

A termelést a büntetés-végrehajtásra bízták. Ez illeszkedik a kormány törekvéséhez, hogy lehetőség szerint önellátóak legyenek a bv-intézmények, és az elítéltek termeljék meg ellátásuk költségeit – tette hozzá Bakondi György.

A miniszterelnöki főtanácsadó elmondta: a betanulás és a próbaüzem után megkezdődött a NATO-drót üzemszerű gyártása, és már „megfelelő mennyiség” áll rendelkezésre. Hozzátette:

„ha szükséges, az itt előállított anyagokból rövid idő alatt képesek vagyunk a román határszakasz előre kijelölt területein a telepítést végrehajtani”.

Bakondi György kitért arra is, hogy Szlovéniának 24 ezer tekercs NATO-drótot, 16 ezer oszlopot, 48 ezer rögzítőtüskét értékesített Magyarország, Macedóniának pedig 10 ezer tekercs – 100 kilométer hosszú – NATO-drótot, oszlopverő gépet, valamint technikai eszközöket szállítottak.

Az üzem exportra is képes; a NATO-drót biztonságtechnikai eszközként többféle területen használható – mondta.

Csóti András közölte: két műszakban folyik a termelés, műszakonként 13 elítélt dolgozik, egy nap átlagosan 100 tekercs drótfonatot (1,5 kilométer) gyártanak. Szólt arról is, hogy a Márianosztrai Fegyház és Börtönben elhelyezett munkaképes elítéltek több mint 90 százaléka dolgozik az intézet vagy a Nostra Kft. munkahelyein.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.