Vádaskodik az SMS a rabosítások miatt

Ideges, helyenként hisztérikus hangvételű helyreigazítási kérelmet kapott tegnap a Magyar Nemzet.

Markotay Csaba
2015. 12. 08. 6:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyanúsítás indoka az volt, hogy nem működtek együtt a kampányköltségek elszámolásában.

A hozzánk eljuttatott, Tóth Katalin által aláírt levél nem is cáfolta a gyanúsítotti kihallgatásokat. Ezek után nem teljesen világos, hogy mit kifogásol az SMS. Durva és otromba stílusú levelükben lapunk mellett a rendőrséget és a cikket átvevő médiumokat is hibáztatják, és azt hangoztatják, hogy az Állami Számvevőszéknek mindennel elszámoltak. Az SMS kérelméről sokat elárul, hogy a rabosítás emlegetését előbb cikkírói fogásnak minősítik, majd még ugyanabban a mondatban elismerik, hogy akit büntetőügyben gyanúsítottként hallgatnak ki, attól nyilván ujjlenyomatot is vesznek. Ez viszont a rabosítás része – tesszük hozzá.

Az állami MTI hírfolyamától papíron független, de a szerkesztőségek számára ugyanazon a rendszeren elérhető Országos Sajtószolgálat tegnap szokatlanul járt el, hiszen egy az egyben közölte az SMS dühös levelét. Pedig cikkünk a rendőrségtől kapott adatok és tájékoztatás alapján készült. Ezt egészítette ki több, egykori SMS-jelölt egybehangzó beszámolója, akik közül viszont csak egy vállalta, hogy névvel is megszólal. Azt a rendőrség ugyan nem mondta ki, hogy az SMS-ről van szó, de ez az egykori jelöltek válaszaiból egyértelműen kiderült, ahogy azt le is írtuk. Ezt a párt tegnapi, ideges levele sem cáfolta.

Arra pedig, hogy mi állhat a gyanúsítások hátterében, választ adhat az egyik gyanúsított, az általunk is idézett Kapás József kihallgatási jegyzőkönyve, amelyet eljuttatott a Magyar Nemzetnek. Eszerint a szükséges nyilatkozatok hiányában az SMS „nem tudta teljesíteni közreműködési kötelezettségét az Állami Számvevőszék ellenőrzése során”, így nem volt megállapítható, hogy a párt a kampánykiadások finanszírozására megállapított 5 millió forintos értékhatárt betartotta-e.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.