Cameron látogatása alatt is dolgozott a bontóbrigád

Úgy tudjuk, a bontóbrigádok provokálják az oszlopot védő biztonsági őröket, a testi épségüket is veszélyeztették.

MNO
2016. 01. 07. 10:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Szerdán már új, sikeresebb taktikával védték a biztonságiak a Mahir Cityposter Kft. hirdetőoszlopait, amelyek közül kedden mintegy ötvenet sikerült eltávolítaniuk a főváros által megbízott bontóknak. Szerdán már kora délután visszavonulót fújtak a fővárosi cég részéről, ám csütörtök délelőtt folytatták a műveletet.

Puskár Anett, a Mahir tanácsadója azt nyilatkozta az MNO-nak, hogy a bontóbrigád provokálja az oszlopot őrző személyeket. Az események odáig fajultak, hogy Budapest utcáiról az egyik oszlopot csak úgy sikerült ledönteniük a bontóknak, hogy a Legion Invictus Kft. biztonsági őreinek testi épségét veszélyeztették. Tegnap 90 oszlopot próbáltak meg elbontani – tudtuk meg Puskár Anettől –, ebből 13-at tudtak csak eltávolítani, tehát a többit sikerült megvédeni.

A délelőtt az Üllői útról bejelentkező Hír TV-s tudósító arról számolt be: az ottani oszlopot már kidöntötték, mire a biztonságiak odaértek; a művelet során az oszlop betonalapja annyira megsérült, hogy a létesítményt nem lehet visszahelyezni, csak pótolni. Viszont nem szállították el az oszlopot, hanem otthagyták a földön.

A biztonsági szolgálat vezetője úgy nyilatkozott: azt hitték, hogy David Cameron érkezése miatt legalább ideiglenesen elássák a csatabárdot a főváros bontóbrigádjai. A tudósító arról is beszélt, hogy bontási kísérlet zajlik a harmadik kerületi Vörösvári úton, ott egyszerre érkeztek meg a bontók és a biztonságiak, így patthelyzet alakult ki.

Mint arról beszámoltunk, a rendőrök vegzálták a hirdetőoszlopokat védő egyik vagyonvédelmi céget, a Legion Invictus Kft.-t.

Információink szerint az oszlopokat védő biztonsági őrök közül két személyt garázdaságra hivatkozva az otthonukból vitték el szerdán a rendőrök. Az egyikük egy háromgyermekes édesapa, akinek a családja végignézte az előállítását. A dolog érdekessége az, hogy a rendőrök mindvégig a helyszínen tartózkodtak az oszlopbontáskor, az őrző-védő cég alkalmazottai ellen azonban nem a helyszínen intézkedtek, hanem az otthonukban. A kihallgatást követően a biztonsági őröket szerdán este el is engedték, csütörtökön pedig ismét kinn voltak az utcán, és védték az oszlopokat.

Jogi képviselőjük azt nyilatkozta az MNO-nak, hogy szerdán a bontó cég emberei és a két biztonsági őr között hangosabb és kulturáltnak nem nevezhető szópárbaj alakult ki. A törvény szerint ez akár már lehet garázdaság is, de nem feltétlenül lesz az. Böröczky Kornélia hangsúlyozta: tettlegesség nem történt. Jelen állás szerint a két biztonsági őrrel szemben büntetőeljárás indult. A két őr nem tett vallomást, a gyanúsítás ténye ellen azonban panasszal élt.

A bontási akciót a Mahir továbbra is jogellenesnek tartja, azután is, hogy három hét késéssel kézhez kapta a Fővárosi Törvényszék végzését arról, hogy elutasítják a társaságnak a bontás megakadályozását célzó, ideiglenes intézkedés iránti kérelmét. A törvényszék egyébként csak ma számolt be az MTI-nek a határozatról. A decemberi törvényszéki döntésről a kormányközeli Faktor.hu portál már napokkal ezelőtt hírt adott.

A Fővárosi Törvényszéken hétfőn kezdődik a Fővárosi Önkormányzattal 2006-ban huszonöt évre kötött szerződés szeptemberi felmondásának érvénytelenítése miatti per. A Mahir 600 millió forintos kárbiztosítékot követel a fővárostól, ekkora kárt okozna ugyanis a főváros a 761 létesítmény elbontásával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.