Már készülnek az új személyi igazolványok

Két óra alatt ezernyolcszáz ilyen okmányt igényeltek, harmadukat elektronikus aláírással.

MTI
2016. 01. 04. 12:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KEKKH hétfői közleményében azt írta, hogy az első ilyen okmányt nem sokkal reggel nyolc óra után igényelték, délelőtt tíz óráig pedig mintegy ezernyolcszázat regisztráltak az országban. Délután négy óráig 7500 új igénylés érkezett, jól bírták a terhelést az okmányirodai szakrendszerek és a dolgozók is. Az új személyazonosító igazolványokat nyolc nap alatt készítik el – közölték, hozzátéve, hogy eddig húsz nap volt a határidő.

Az új okmányról leolvashatók majd a jelenlegi személyi igazolványon látható adatok is, de emellett olyan magas biztonságú tárolóelemet (chipet) építettek bele, amely nyilvántartja a személyazonosító adatokat, az állampolgárok döntésétől függően az ujjnyomatukat, az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adataikat, illetve a társadalombiztosítási és adóazonosító jelüket is.

A hétfői kérelmezők közül minden harmadik élt az elektronikus aláírás igénylésének lehetőségével – jelezték. A tárolóelemhez kapcsolódó funkciók segítségével az állampolgárok további új, az elektronikus ügyintézés elterjedését célzó, a jövő év elejétől lépcsőzetesen bevezetendő szolgáltatásokat vehetnek majd igénybe – olvasható a közleményben.

Az idei díjcsökkentésekkel mintegy tízmilliárd forintot hagy az állampolgárok zsebében a kormány, és ezt az összeget tovább akarják emelni – mondta a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, az Országházban.

Csepreghy Nándor az állampolgárok hétköznapi életét érintő döntések közül kiemelte, hogy mostantól évente négyszer lehet ingyenesen igényelni erkölcsi bizonyítványt, a személyi igazolvány és a lakcímkártya kiállítása minden esetben ingyenessé válik, hasonlóan az ellopott okmányok pótlásához. A jogosítvány kiváltása első alkalommal díjmentes, ingyenes a családi állapot miatti névváltoztatáskor az okmánycsere, miként a diákigazolvány és a pedagógusigazolvány kiváltása is – sorolta.

Emellett a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának kiváltása, pótlása is ingyenes lesz, és a felsőoktatási intézményekbe jelentkezés eljárási díját az állam lényegében eltörli.

Újabb könnyítés, hogy a 300 négyzetméteresnél kisebb ingatlanokra nem kell építési engedélyt kérni, csak bejelentési kötelezettség van – emlékeztetett.

Az államtitkár a cégekkel kapcsolatban közölte: egyebek mellett az adóhatósági nyilatkozatok, igazolások kiállítása válik ingyenessé, ahogyan a vállalkozói igazolvány kiadása is, és illetékmentesen állítják ki a cégkivonatokat, a cégnyilvántartásban szereplő elektronikus okiratokat. Ha az állam egy engedélyezési eljárást nem folytat le határidőre, akkor a vonatkozó járulékokat automatikusan visszatérítik.

Csepreghy Nándor arra is kitért, hogy jelenleg 240 kormányablak működik, a tervek szerint 270 lesz az év közepére, a január 15-től itt elintézhető hivatalos eljárások száma 630, az év végére pedig ezerre emelkedik.

Hangsúlyozta: az állami bürokrácia csökkentésére a kormánynak azért van lehetősége, mert a reformok működnek, és egyre több olyan költségvetési tartalék áll rendelkezésre, amely lehetővé teszi a bürokrácia lebontását. Mindez arról szól, hogy mitől lesz egyszerűbb, gyorsabb az állam működése, valamint olcsóbb az állampolgároknak, akik adóforintjaikból fenntartják az államot – mondta. Hozzátette: e cél érdekében a kormány 2015-ben 110 törvény módosítására tett javaslatot, ezek hatását mostantól lehet érezni a mindennapi életben.

Az államtitkár kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy Pest megye és Budapest szétválása leghamarabb 2020-ban történhet meg, e lépéssel háromszor több uniós forrást kaphatnak a megye kisebb települései.

Azzal kapcsolatban, hogy a 444.hu hétfőn cikket közölt arról, hogy a Fidelitasnál jelent meg először több későbbi állami vezető, Csepreghy Nándor kérdésre kijelentette: sokan közülük cégeknél vagy a civil szférában helyezkedtek el. Ha valaki egy politikai ifjúsági szervezetben kezd el tevékenykedni, nem titkolt ambíciója, hogy a közélet iránt érdeklődik, és jó, hogy a kormány lehetőséget ad a fiataloknak a részvételre a kormányzati vezetésben – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.