Megtriplázták a csokkal megszerezhető lakások számát

A 30 milliós határ eltörlése főleg azoknak kedvez, akik jelenleg is rendelkeznek lakáshitellel.

SzE
2016. 01. 21. 14:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyorsabban felpöröghet az új építésű lakások piaca a családi otthonteremtési kedvezmény szabályainak enyhítése után. A kormány szerdán jelentette be, hogy eltörli az új lakások értékére vonatkozó államilag kamattámogatott hitelek esetében alkalmazandó 30 millió forintos korlátot.

A limit eltűnése miatt egyik pillanatról a másikra többszörösére nő a csok keretében igényelhető 10 plusz 10 millió forintos konstrukciónak megfelelő lakások száma. A szóban forgó összeg az a 10 millió forint vissza nem térítendő támogatásból és 10 millió forintos államilag kamattámogatott hitelből álló keret, amelyet a feltételeket teljesítő, három gyereket nevelő vagy vállaló családok új lakás vásárlására vagy építésére fordíthatnak.

E keretet a 30 millió forintos korlát nélkül országszerte – a budapesti lakásokkal is számolva – már 5992 darab lakás megvásárlásához lehet felhasználni, míg a 30 millió forintos limittel csak mindössze 2347 lakás kerülhetett fel a palettára – derül ki az Ingatlan.com összegzéséből.

A csok, főleg a szerdai szabálymódosítás után hatalmas segítséget jelent azoknak a családoknak, amelyek hitelképesek, kellő anyagi háttérrel, esetlegesen már meglévő lakással rendelkeznek. Viszont azok otthonteremtését, akiknek esélyük sincs arra, hogy több tíz milliós lakásban gondolkodjanak, érdemben nem sok támogatás segíti – erre hívja fel a figyelmet a Habitat for Humanity Magyarország. A civil szervezet szerint nagy hiba, hogy a kormány csak a lakástulajdon-szerzést ösztönzi, miközben Magyarországon már most is Európában az egyik legmagasabb a lakástulajdon aránya. Emiatt – írják véleményükben – a kormánynak azt kellene elősegítenie, hogy az áfacsökkentés a szociális lakhatási lehetőségek támogatására is szolgálhasson. Azaz épülhessenek alacsony lakbérű, szociális alapon kiadott, energiahatékony bérlakások. A legszegényebbeknek a magas lakhatási költségek mérséklését szolgáló lakásfenntartási támogatások is hiányoznak, jelenleg pedig semmi nem segíti azt sem, hogy az ország legkülönbözőbb részein üresen álló lakásokat hasznosítani lehessen. A civil szervezet álláspontja szerint a hátrányos helyzetű térségekben az ingatlanvásárlás ösztönzése csak akkor indokolt, ha az adott területen a gazdasági és foglalkoztatási lehetőségek is bővülnek.

A leglátványosabb kínálatbővülést értelemszerűen Budapesten eredményezte a 30 milliós limit eltűnése: itt a változást követően az eddigi 468 lakás helyett már 3292 lakás felel meg a feltételeinek. Balogh László, az Ingatlan.com szakértője kiemelte, hogy szintén jelentősen, 28 százalékkal bővült a kínálat Győr-Moson-Sopron megyében, míg Pest megyében és Hajdú-Bihar megyében 40-40 százalékkal több lakás közül lehet válogatni a 30 millió forintos korlát eltörlése után. A lépés eredményeként várhatóan a korábban vártnál hamarabb megindulhat az élénkülés az új lakások piacán, elsősorban a csoknak megfelelő ingatlanok esetében.

A szakértő azt is elmondta, hogy a 10 plusz 10 millió forintos konstrukcióban elérhető kedvezményes, állami kamattámogatással felvehető 10 millió forintos hitel növelheti azoknak a csok-feltételeknek megfelelő családoknak a mozgásterét, amelyek amúgy is részben hitelből igyekeztek megoldani a lakásvásárlást vagy házépítést.

A 30 milliós határ eltörlése elsősorban azokat a nagycsaládosokat hozhatja helyzetbe, akik ugyan nem feltétlenül terveztek új lakásba költözni, de jelenleg is rendelkeznek lakáshitellel. Ha ők jelenlegi otthonuk eladását követően új lakásba költöznek, akkor a csokos lakáshitel segítségével a fennálló hiteltartozásuk után fizetendő magasabb kamatszintet 3 százalékra csökkenthetik.

A régi hitel lecserélésével ezek a családok az alacsonyabb kamatterhek miatt így összességében több millió forintot tudnak megspórolni 25 év alatt, ráadásul további önerő nélkül tudnak új lakásba költözni. Mindössze arra kell figyelniük, hogy az új lakás vételára legalább a csok keretében felvett összeggel drágább legyen az értékesített lakásuk eladási áránál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.