Nem tágítanak a taxisok Budapest utcáiról

Szerda éjfélig maradnak a Bajcsy-Zsilinszky és az Andrássy úton. Lázár Jánoshoz is indítanak küldöttséget.

MNO
2016. 01. 19. 6:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bajcsy-Zsilinszky út–Andrássy út–József Attila utcánál még mindig tart a taxis blokád, amihez immár a délelőtti sajtótájékoztatóról visszatértek is csatlakoztak. Helyszíni tudósítónk jelentette, hogy véget értek az egyeztetések, és már elindultak volna Lázár Jánoshoz, de a miniszter egyelőre házon kívül tartózkodik. Azonban mindenképpen beszélni akarnak vele a szerdai kormányülés előtt, hogy megismerje álláspontjukat.

Kollégánk délután egy óra előtt beszélt olyan szervezőkkel, akik szerint a vidéki taxisok készen állnak, és kilátásba helyezték érkezésüket Budapestre, vagy egy másik városba való tüntetést. Legutóbbi információink szerint a vidéki taxitársaságok már egymással tárgyalnak, és az első autók este érkezhetnek a fővárosba, azonban részleteket nem akartak elárulni, mert attól tartanak, megakadályozhatják jöttüket.

Késő délután mintegy hatvan autóval - többel, mint reggel - demonstráltak Budapesten, a belvárosban a taxisok. Nincs nagy torlódás a környéken, a forgalmat már nem rendőrök irányítják - számolt be az MTI tudósítója a helyszínről, a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződéséből kedd délután. Továbbra is sok a rendőr a környéken. A Bajcsy-Zsilinszky út és Andrássy út kereszteződésében működnek a jelzőlámpák. Nincs nagy torlódás, a forgalom lassan, de halad.

Karsai Katalin, a Magyar Taxisok Szakszervezetének kommunikációs vezetője elmondta, hogy holnapig mindenképpen maradnak, amit kollégánknak megerősítettek a helyszínen lévő szervezők. Tudósítónk hallott olyan szóbeszédről is, miszerint holnap a főtaxisok az Arany János utcát is lezárhatják, amit a rendőrség még nem erősített meg.

Az egyik hangadó beszámolt arról a bojkottról, amit a 10.30-kor kezdődő sajtótájékoztató utánra terveztek. Mivel megfogalmazása szerint a „taxistársadalom” megkérdőjelezi a sajtótájékoztatón felszólaló, Metál Zoltán-féle szakszervezet legitimitását, ezért küldöttséget indítanak Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez tárgyalni.

Kollégánk azt tapasztalta dél körül a helyszínen, hogy csökkent az elszántság: többen csalódottságuknak adtak hangot, mert a hozzávetőlegesre becsült négyezres budapesti állományból csak 50-100 ember van jelen.

Kedd reggel a helyszínről jelentkező kollégánk azt jelentette, hogy a helyzet változatlan, csupán az állomány növekedett kissé az éjszakához képest: 15-höz képest reggel nyolckor már 30-40 kocsi állt az Anker köztől a Bajcsy-Zsilinszky út–Andrássy út–József Attila utca kereszteződéséig.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedd reggel azt közölte honlapján, hogy az említett kereszteződésnél forgalomsegítéssel biztosítják a közlekedés folyamatosságát. A rendőrség jelentését, miszerint a taxik egy-egy sávot szabadon hagyva akadályozzák a forgalmat, kollégánk is megerősítette, és elmondása szerint az autók a szokottnál lassabban, de haladnak. A rendőrség részéről nem tapasztalt fokozott jelenlétet, illetve amikor mégis, arról kiderült: csak váltás volt.

Egy taxis azt mesélte, hogy a BKK egyik munkatársa ellenőrzést tartott a helyszínen, mikor észrevette, hogy kint van a szabad jelzés a taxi tetején. Mindent rendben talált, csak arra hivatkozva, hogy kifogyott a hőpapír éjszaka a számlaadóból, levetette a szabad jelzőt, így míg azt a taxis nem pótolja, kiállították a forgalomból, és nem dolgozhat. Kétségeinek adott adott hangot, hogy mire számíthat, mivel a legsúlyosabb esetben akár a működési engedélyét is bevonhatják.

A taxis felháborodva mondta tudósítónknak, hogy ilyen bezzeg az uberesekkel nem történik. „Ez olyan, mint mikor kinyitom a nyúlketrecet és belelövök” – kommentálta.

Már tegnap éjjel arról számolt be kollégánknak egy taxis, hogy éjszakára hideg élelemmel, szendvicsekkel, forró teával készültek, és noha huzamosabb ideig nem mindenki tudott maradni, azért pár óráig mégis próbáltak.

Munkatársunk megerősítette, hogy az este folyamán számos incidens történt az uberesek és a taxisok között. A taxisok szerint az uberesek provokálták őket, ugyanakkor az Index ennek ellenkezőjéről írt: volt, hogy az Uber-sofőröket szidalmazták, vagy körbeállták egy autót és leköpték, de olyan is volt, hogy megpróbáltak kárt okozni benne. A szidalmazókat társaik próbálták csitítani, de egy tettlegességig fajult esetet követően a rendőrök is közbeléptek.

Az egyik hangadó szerint igyekeznek nem felülni a uberesek és a lakosság provokációjának.

Többen említették, nem csak taxisok, hogy hiányolják a társadalom szolidaritását. Állítólag éjszaka szerveződött egy kezdeményezés a taxisok tudta nélkül, ám végül érdektelenségbe fulladt. Reggel kollégánk beszélt olyan civil tüntetőkkel, akik közül egy tanárnő nemcsak a taxisok mellett állt volna ki, hanem a „rendszer ellen” is – de elzavarták.

A járókelők egy része kedden délelőtt és kora délután is kifejezte nemtetszését a demonstráció miatt: egy őszes úr azt rótta fel nekik, hogy a vétlen autósokat és járókelőket akadályozzák, egy hölgy arról faggatta őket, hogy miért nincs rendes munkájuk, és szinte minden órára jutott egy középső ujjal integetés dudálás kíséretében.

Természetesen az MNO is ott volt a helyszínen, és azt tapasztalta, hogy fejetlenség és feszültség uralta a „második taxisblokád” első óráit. Vegyes társaság vonult fel hétfő hajnaltól, a józan mérlegelőktől az alpári fenyegetőzőkig.

Ide kattintva pedig elérheti részletes percről perce tudósításunkat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.