Végleg letette a fegyvert a Kehi

Ígérete ellenére sem kezdeményezett pótmagánvádas eljárást az LMP politikusa ellen a kormányzati szervezet.

Horváth Csaba László
2016. 01. 09. 7:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, teljes kudarccal és visszavonulással zárult a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vezetői számára az az eljárás, amit tavaly kezdeményeztek az LMP antikorrupciós szóvivője ellen. Hadházy Ákost azért jelentették fel rágalmazás miatt, mert azt állította, a szervezet uniós pénzeket lopott. Miután azonban a rendőrség és az ügyészség is megszüntette az eljárást, a Kehi bejelentette, hogy pótmagánvádas eljárásban vesz elégtételt a politikuson. Csakhogy kiderült, ezt máig nem tették meg, s már nem is tervezik.

Gál Szabolcs, a Kehi elnöke a Magyar Nemzet megkeresésére tegnap elismerte, hogy korábbi ígéretük ellenére nem kezdeményezték a pótmagánvádas eljárást. Mint mondta, tulajdonképpen lezártnak tekintik az ügyet, nem foglalkoznak tovább vele.

A komédiába fulladó ügy előzménye, hogy Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szóvivője tavaly januárban egy sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy a Kehi bűncselekményt követett el, és az ellenőrzésre hivatott intézmény maga is sikeresen vesz részt az uniós pénzek „elherdálásában”. Az ellenzéki politikus azt állította, hogy a hivatal nettó 17 millió forintért értékelhetetlen „kamutanulmányokra” vett igénybe uniós pénzeket, amelynek „eredménye” mindössze egy néhány oldalas elnöki utasítás volt.

Mint mondta, ez egyebek közt azt tartalmazta, hogy a hivatali gépjármű átvevőjének az átvételkor ellenőriznie kell a járművet. Ezt követően tett feljelentést a Kehi a politikus ellen nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás gyanúja miatt. Ugyanakkor az állami szervezet egymás után csúszott el a banánhéjakon. Bár mindvégig azt nyomatékosították, hogy zajlik az ügyben a büntetőeljárás, ezt előbb a rendőrség, majd az ügyészség is megcáfolta.

Kiderült az is, hogy a Kehi pótmagánvádas eljárása vélhetően akkor sem ért volna célba, ha kezdeményezik azt a bíróságon. Magyar Gábor ügyvéd, az Alkotmánybíróság korábbi munkatársa ugyanis az ügyben úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a hagyományos alkotmányjogi tétel alapján a bíróság által nem befogadható a hivatal indítványa. Mint mondta, az állam büntetőigényét – vagyis hogy a bűncselekmény elkövetőjét vonják felelősségre – az ügyészség képviseli, így egy másik közhatalmi szervezet pótmagánvádlói fellépése ellentmondásos helyzetet teremtene, mivel az állam büntetőigényével kapcsolatban a két közhatalmi szervezet egymással ellentétes álláspontra helyezkedne. A jogász rámutatott: az Alkotmánybíróság 2005-ben kizárta, hogy a pótmagánvád eszközként szolgáljon a közhatalmi szervezetek ügyészséget megkerülő fellépéséhez.

Megkerestük az ügyben Hadházy Ákost is, aki elmondta, csalódott a szervezet meghátrálása miatt. Neki ugyanis az volt a taktikája, hogy a Kehi kamutanulmányai miatt nem tesz feljelentést, mert szerinte az ügyészség úgyis elfogult lett volna, viszont ha a Kehi kezdeményezte volna a pert, akkor minden tanulmányt és dokumentumot be kellett volna mutatni, s kiderültek volna a részletek. Hozzátette, ettől kezdve az az álláspontja, hogy a magyar igazságszolgáltatás egyetért vele abban, hogy a Kehi lopott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.