Visszavonulót fújtak az oszlopbontók

Ahol jelen volt a Mahir biztonsági személyzete, onnan nem tudtak jogtalanul oszlopokat elvinni.

MNO
2016. 01. 06. 10:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Légkalapáccsal, az őrző-védők lába mellett próbált elbontani szerdán egy újabb hirdetőoszlopot a Fővárosi Önkormányzat által megbízott vállalkozás. A Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó hirdetőcég, a Mahir Cityposter építményeit biztonsági őrök védik élőlánccal. A Bartók Béla úti oszlop bontásánál lökdösődés is kialakult, amit a helyszínre kivonult rendőrök állítottak meg. A Mahir szerint a főváros folytatja az önbíráskodást.

„Nem hagyjuk, hogy az oszlopokban kárt tegyenek. Abban az esetben, ha ezt megteszik, és bármiféle sérülés történik, akkor önbíráskodást követnek el. Tekintettel arra, hogy többen vannak, ez már csoportosan elkövetett önbíráskodás, amelynek a büntetési tétele sajnos elég magas” – mondta a Hír TV-nek Kovács István, a Mahir Cityposter Kft. ügyvezetője. Kovács az oszlop támasztása közben hozzátette, hogy amíg mozogni tudnak, védeni fogják az oszlopokat.

A Bartók Béla úton, a Gárdonyi térnél három biztonsági őr és Kovács István élőláncot alkotott az oszlop köré, a háromfős közterületes brigád velük szemben áll. Beszélget egymással a két fél, a rendőrök ott vannak, de az autójukban ülnek – jelentette az MNO tudósítója 12 óra előtt.

A Mahir ügyvezetője tudósítónknak azt is elmondta, tudnak arról, hogy a Váci úton a József Attila Színház környékén is bontási kísérletek történnek.

Ide valóban megérkeztek a fővárosi vállalat emberei, de a Mahir biztonsági személyzete megakadályozta az oszlopok eltávolítását; utóbbiak rendőröket hívtak, akik már ki is érkeztek a helyszínre – közölte a Hír Televízió tudósítója, hozzátéve: a fővárosi cég teherautóján már látható elbontott hirdetőoszlop, egyébként egész Budapesten zajlanak a bontások, hol szelídebben, hol erőszakosabban. A Mahir ügyvédje a helyszínen egy törvényszöveg kivonatát osztotta szét a bontást végzők között arról, hogy önbíráskodásnak minősülhet, és börtönnel is büntethető, az, aki a biztonsági személyzetet bármilyen formában bántalmazza. Egyébként a darukat sem lehet addig használni, amíg valaki a hatósugarában van, így az őrző-védők egyszerűen odaállnak, így megakadályozva az oszlop elvitelét.

Puskár Anett, a Közgép Zrt szóvivője úgy tudja, tegnap ötven bontás történt – ennyiről beszélt az Origónak a BKK is. Úgy tudtuk, a következő bontás várhatóan a Szentendrei úton történt volna, munkatársunk azonban az egész útszakaszon nem találkozott rend- vagy oszlopbontással.

Puskár Anett az MNO-nak azt mondta: úgy tűnik a bontások véget értek, a kivitelezők visszavonulót fújtak, így az oszlopokat sikerült megvédeni minden olyan helyen, ahol a biztonságiak jelen voltak.

Tudósítónk szerint a Tutaj és a Váci út sarkán lebontottak egy oszlopot; a dolog érdekessége, hogy mire az MNO munkatársa odaért, együtt nézegethették a bontásra ítélt oszlop hűlt helyét az egyébként most bontani odavezényelt, láthatósági mellényükön „Váltás-Cs Kft.” feliratot viselő munkásokkal.

Az útdíj elleni blokád idején megismert Büki Zoltán és társai testükkel is hajlandóak megvédeni a hirdetőoszlopokat. Az Origónak Büki azt mondta, a szólásszabadság elleni akciónak tartja az oszlopok elbontását. A Mahir hirdetőlétesítményeit egyébként megerősített biztonsági személyzet őrizheti, őket kiemelt bérezéssel toborozta tulajdona védelmére a cég.

A bontási akciót a Mahir továbbra is jogellenesnek tartja, azután is, hogy három hét késéssel kézhez kapták a Fővárosi Törvényszék végzését arról, hogy elutasítják a társaságnak a bontás megakadályozását célzó, ideiglenes intézkedés iránti kérelmét. A Fővárosi Törvényszéken hétfőn kezdődik a Fővárosi Önkormányzattal 2006-ban huszonöt évre kötött szerződés szeptemberi felmondásának érvénytelenítése miatti per. A Mahir 600 millió forintos kárbiztosítékot követel a fővárostól, ekkora kárt okozna ugyanis a főváros a 761 létesítmény elbontásával.

Az oszlopbontók kedden a Szent István-bazilikánál és a Podmaniczky utcában is kudarcot vallottak, utóbbi helyen csak megrongálniuk sikerült a Mahir Cityposter tulajdonát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.