Erdősinét hozta ki győztesnek az NVB

A testület emellett részben helyt adott Nyakó István MSZP-s politikus kifogásának.

MTI
2016. 02. 29. 17:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bizottság szerint a Nemzeti Választási Iroda székházának előterében megjelenő „kopaszok” jelenléte, magatartása jogsértő volt, és ez a magatartás nem elfogadható. Ugyanakkor a megtekintett felvételek alapján a vasárnapi pihenőnap ügyében Nyakó Istvánhoz hasonlóan népszavazási kezdeményezéssel élő magánszemély, illetve kísérője terhére sem lehet megállapítani, hogy kihasználta volna a helyzetet.

Az NVB-tagok az NVI előterében kedden készült biztonsági kamera felvételei alapján sem tudták egyértelműen megítélni, hogy Nyakó Istvánt akadályozták-e a kezdeményezés benyújtásához szükséges pecsételést közvetlenül megelőzően.

Nyakó István azért fordult a bizottsághoz, mert úgy látta, a székházban kedden „a kopaszok” akadályozták népszavazási kezdeményezése benyújtásában, és az NVI nem tett semmit, így az iroda felelőssége is felmerül, ám ezzel a bizottság többsége nem értett egyet.

A testület az MSZP panasza mellett Erdösiné népszavazási kérdését hitelesítette. A határozata ellen szavazott Patyi Anrás, az NVB elnöke, Bodolai László, az LMP delegáltja, Litresits András, az MSZP delegáltja, valamint Borbély Andrea, a Jobbik delegáltja.  Erdősi Lászlóné kérdése, amelyet hétfőn hitelesített az NVB, úgy szól: \"Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek – a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény szerint – továbbra is zárva tartsanak vasárnap?\"

Lukács Zoltán, a párt frakcióvezető-helyettese Budapesten, sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a Nemzeti Választási Bizottságot (NVB) a testület hétfői, „bohózatba illő\" ülése után már nem lehet komolyan venni, és arra független szervként tekinteni, néhány tagja kivételével. Az ellenzéki képviselő az NVB ülése után úgy fogalmazott, amit a média láthatott az ülésen, az színház volt, „az NVB elnöke eljátszotta, minthogyha ő a jogállamot védené\", miközben pontosan tudta, hogy \"a fideszes delegáltak és az általuk befolyásolt tagok\" nem fogják megszavazni Nyakó Istvánnak a vasárnapi nyitva tartásra vonatkozó kezdeményezését.

Lukács Zoltán (MSZP) visszavonta a kedden a Nemzeti Választási Iroda épületében történtek miatt benyújtott kifogását, mert mint mondta, nem lát esélyt arra, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjainak véleménye néhány perc alatt, Nyakó István (MSZP) kifogásának elbírálása óta megváltozott volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.