Évek óta nincs új gyógyszer a támogatottak listáján

A humán- és a gazdasági tárca nem módosította a támogatott gyógyszereket felsoroló jogszabályt.

MTI
2016. 02. 29. 8:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap szerint február közepén 18 új rákgyógyszer támogatását utasították el emiatt, amiből 7 egyáltalán nem érhető el a magyar páciensek számára, 11-hez pedig 867 beteg az orvos által kérelmezett egyedi méltányossági eljárás keretében férhet hozzá.

Az OEP tájékoztatása szerint az elmúlt évben mintegy 6,5 milliárd forintot fordított csak e 11 készítmény támogatására; az elkezdett terápiákat nem szakítják meg, az érintettek egyedi kérelmek alapján továbbra is hozzáférhetnek a gyógyszerükhöz, ha nincs számukra alternatív terápia – írják.

A szükséges összeg az OEP becslése szerint 10-20 milliárd forint lenne a következő 3 évben, ekkora összeget kellene a kormányzatnak biztosítania a támogatásra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.