Gyurcsány: Orbán egy gyáva plakát-celeb

Gyenge jellemű szájhősnek nevezte a miniszterelnököt a Demokratikus Koalíció elnöke.

MNO
2016. 02. 22. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élesen kikelt a miniszterelnök ellen Gyurcsány Ferenc, miután megtudta, hogy Orbán Viktor is megszavazta a menekültek kvóták szerinti elosztását tartalmazó záródokumentumot pénteken az EU-csúcson. A DK elnöke a Facebook-on így ostorozta a kormányfőt:

„Nem szívesen használok erős jelzőket, de most nincs választásom. Orbán egy gyáva plakát-celeb, akinek politikája csak a plakátokon létezik. Az elmúlt egy évben plakátkampányokon keresztül mutatta be, hogy a menekültek kvóták szerinti elosztása káros. Majd pénteken Brüsszelben megszavazta a menekültek kötelező kvóta szerinti elosztását. Sunyi módon, elhallgatva adta áldását arra, hogy Magyarországra menekülteket telepítsenek. Arra mondott titokban igent, ami ellen egész politikáját felépítette az elmúlt félévben, ami ellen aláírásokat gyűjtet a hónapokban is a Fidesz aktivistáival. Azt hazudta, hogy megvédi Magyarországot a kötelező kvóta elutasításával, most meg minden magyarázat nélkül áldását adta a tervre. Vita nélkül. Érdemi ellenállás nélkül. Itthon hergeli az embereket, Brüsszelben pedig megfutamodott. Tízmillió magyar embernek hazudott ezzel Orbán és átverte még a saját támogatóit is, azt a kétmillió embert, akik aláírták a menekültek befogadása elleni aláírásgyűjtő ívet. Sajnálom, hogy ki kell mondjam: egy gyenge jellemű szájhős van a magyar kormány élén, aki nemhogy a magyar embereket, de még a saját álláspontját sem képes megvédeni Brüsszelben. (És persze meg kell jegyezzem: ez volt a helyes döntés, csak hogyan számol el ezzel a miniszterelnök a félrevezetett választók millióinak?)”

A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktor miniszterelnök a múlt heti uniós csúcson nem a korábbi uniós döntések megváltoztatásába, hanem azok végrehajtásának felgyorsításába egyezett bele. Az ellenzéki párt ügyvezető alelnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján a kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva idézett az EP-határozat szövegéből, amely szerint a lehető leggyorsabban végre kell hajtani a migránsok unión belüli áthelyezésére vonatkozó határozatokat. Molnár Csaba azt mondta, a magyar kormányfő a zárónyilatkozat elfogadásával áldását adta arra, hogy Magyarországra is érkezhessenek menekültek.

A politikus úgy fogalmazott: ez hatalmas fordulat a kormányfő korábbi politikájához képest, és bebizonyosodott, hogy a miniszterelnök átverte azokat, akik aláírták a menekültellenes petíciót és hazudott tízmillió magyarnak, akiket azzal hitegetett, hogy egyetlen egy menekültet sem fog beengedni Magyarországra.

Az EP-képviselő további bizonyítéknak nevezte, hogy a Politico című lap néppárti forrásokra hivatkozva azt írta, a csúcsot megelőző csütörtöki, néppárti miniszterelnöki találkozón Orbán Viktor ígéretet tett arra, hogy Magyarország megváltoztatja álláspontját és be fogja fogadni a menekülteket.

A Jobbik szerint Orbán Viktor miniszterelnök pálfordulást hajtott végre a menekültügyi kvóták ügyében azzal, hogy támogatta az Európai Tanács menekültek relokációjáról is szóló zárónyilatkozatát. Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke szombati, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a kormányfő és kabinetje kettős beszédet folytat a kvótákról: míg belföldön harcos retorikával kikel a kvóta ellen, és aláírásokat gyűjt, addig nemzetközi téren nem áll ki ez álláspontja mellett.

Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnök cserbenhagyta a külföldön dolgozó magyarokat, képtelen volt az érdekeiket képviselni és megvédeni. Gál József, a párt szóvivője az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta: önmagában siker a Nagy-Britannia reformcsomagjáról szóló megállapodás, a tartalma ugyanakkor kudarcos a magyar munkavállalóknak.

A kormányszóvivő szerint akik a záródokumentum visszautalásait megpróbálják félreértelmezni, nem ismerik az Európai Unió döntéshozatali mechanizmusát. Kovács Zoltán szombaton az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: az ellenzéki pártok nyilatkozataiból az látszik, hogy nem értik vagy tudatosan félremagyarázzák az EU-csúcson történteket.

A politikus elmondása szerint a többek által hivatkozott utalás a tavaly nyári tanácsi döntésre vonatkozik: ennek alapján a következő két évben 40 ezer közel-keleti és észak-afrikai menekültet helyeznek át Olaszországból és Görögországból más uniós tagállamokba önkéntes vállalás alapján. Hangsúlyozta: ez önkéntes szétosztási mechanizmus volt, Magyarország sohasem szavazta meg a kötelező szétosztási kvótát, mi több, csakúgy mint Szlovákia, az Európai Bírósághoz fordult a kötelező betelepítési kvótarendszer ellen.

Budapest álláspontja változatlan, szó sem lehet betelepítési kvótáról, az eddigi európai migrációs politika megbukott, ezért javasoltak a visegrádi négyek a határok megvédésén alapuló tervet – jegyezte meg a kormányszóvivő. Kovács Zoltán kiemelte: a mostani EU-csúcson először sikerült elfogadtatni a tavaly szeptember óta képviselt magyar álláspontot, hogy az első és legfontosabb feladat az európai határok védelme, és illegálisan senki nem léphet be az Európai Unióba, továbbá a schengeni szabályokat mindenkinek érvényesítenie kell. Ha ez korábban megtörtént volna, nem lenne szükség olyan lépésekre, mint Ausztriában az elmúlt napokban – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.