Hiller is megszüntetné a Kliket

Nem hisz abban, hogyha a nagy Klik helyére 12-19 „kicsi Klikecske” lép, akkor a közoktatás jobb lesz.

MTI
2016. 02. 29. 13:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiller István, az ellenzéki párt oktatási kabinetvezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, egyetértenek a szülőkkel, akik lázadnak, a diákokkal, akik kifejezik pedagógusaikkal a szolidaritást, és egyetértenek a követeléseket megfogalmazó pedagógusokkal is. Egyetértek azokkal, akik kockás inget viselnek – jelezte.

Értékelése szerint 2011-ben a Fidesz a gyermekek védelmét kiűzte a köznevelésinek nevezett törvényből, minden, ami ma történik az ország iskoláiban ezzel vette kezdetét.

Hiller István hangsúlyozta, hogy az iskolának a gyermekről kellene szólnia, de a Fidesznél nem erről, hanem az intézményről, a Klebelsberg-központról szól. Az ellenzéki politikus azt mondta, a Klik márciustól munkába álló elnökét (Pölöskei Gábornét, Áder János testvérét) a közoktatáshoz értő embernek tartja, de ha egy ház alapja rossz, akkor mindegy, hogy az emeleti dolgozószobában ki ül.

Kijelentette: színvonalemelést csak akkor lehet elérni a közoktatásban, ha megszűnik a Klik. Nem hisz abban, hogy ha egy nagy Klik helyére 12-19 „kicsi Klikecske” lép, akkor a magyar közoktatás jobb lesz – mondta, jelezve, hogy a keddi parlamenti közoktatási vitanapon is ismertetik álláspontjukat.

Kérdésre válaszolva Hiller István azt mondta, hogy szándékosan beszél közoktatási, és nem köznevelési törvényről. Kifejtette: a köznevelés azt jelenti, hogy a Fidesz a Kliken keresztül, központilag akarja irányítani a gyerekeket. Hozzátette: az új közoktatási törvénynek nem kell visszanyúlnia a 2010 előtti időkre, és nem szabad merítenie a 2011-es, elhibázott köznevelési törvényből.

A miniszterelnök vasárnapi évértékelőjével kapcsolatban azt mondta, félreértés, ha valaki azt gondolja, a probléma a Klik negyvenmilliárdos hiánya, a probléma maga a Klik.

Hiller Istvánt kérdezték a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény tervezett módosításáról, amelyben egyebek mellett emelnék a jegybanki vezetők fizetését, valamint szabályoznák az intézmény által tulajdonolt gazdasági társaság és alapítvány által kezelt adatok megismerését. A politikus szerint ami az ország pénzével kapcsolatban a nyilvánosságra tartozik, azt nem lehet elzárni. A fizetéssel kapcsolatban kijelentette: az MNB vezetőinek felelőssége megkérdőjelezhetetlen, amekkora fizetést most kapnak, az már eddig is bőven sok volt, vagyis nem az emelésről kell gondolkodni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.