Napi nyolcvanezer járt a mostani oktatási reformokért

Kimásolt PDF-fájlokból töltöttek weboldalt – 2,6 milliárdért. Az LMP újabb feljelentést tesz.

LD
2016. 02. 04. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmincmilliárd forint ment el oktatási reformra az EU-s forrásokból, ezt a pénzt pedig sokszor alibi feladatokra osztották ki – mondta el Hadházy Ákos csütörtöki sajtótájékoztatóján. Mint hozzátette, ha az uniós pénzeket nem használjuk fel, azokat visszakérhetik, és ezért kell rossz tankönyvekre és felesleges beruházásokra költeni a forrásokat.

Hadházy a legújabb Magyar Narancsban beszélt már arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának szervezetei, az Oktatási Hivatal (OH), az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI), illetve az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. vittek el jelentős pénzeket. Csak a közoktatásbeli „átfogó minőségfejlesztésre” 3,5 milliárd ment el. Hadházy szerint közbeszereztettek cégeket és ehhez szakértői kapacitást vettek fel napi nyolcvanezres díjakért. Ezért a most látható reformért kaptak egyesek napi nyolcvanezret – összegezte.

Több céget is kiemelt az LMP antikorrupciós szakszóvivője, amelyek szerinte gyanús keretek között kaptak pénzeket. Az egyik ilyen volt a Merkel Konzulent Zrt., ami elmondása szerint 2014-ben még alig létezett, és annak ellenére, hogy egy egyszemélyes tulajdonú zrt., 564 millió forintot kaphatott az oktatási reformokra. Itt egy szakértő napidíja nagyjából ötvenezer forintra jött ki szerinte, a cég pedig több ezer szakértői napot vállalt. A politikus kiemelte továbbá az E-Animations Zrt.-t, a SandMark Solutions Értékesítési és Marketing Tanácsadó Bt.-t, illetve a Hálózati Tudás Terjesztéséért Programiroda Alapítványt. Mint mondta, a SandMarknak még honlapja sincs. Említette továbbá a Lokalfixer Kft.-t, amitől az OH bérelt 2013-ban és 2014-ben helyiséget, a kilenc hónapos bérleti időszakra pedig nagyjából 25 milliót adott ki.

Hadházy kiemelte még az NKP.hu internetes oldalt, amire 2,6 milliárd ment el elmondása szerint, és ahova tananyagot tettek fel, méghozzá tankönyvből kimásolt PDF-fájlok formájában. Az LMP-s politikus szerint itt is szó lehetett jelentős túlárazásról. Emiatt Hadházyék adatigényléssel is fognak élni, hogy a költségvetési és megvalósíthatósági tanulmányokhoz hozzájussanak, és feljelentést tesznek hűtlen kezelés és hivatali visszaélés gyanújával.

A sajtótájékoztatón Ikotity István arról beszélt: mindez csupán a jéghegy csúcsa. Az LMP-s parlamenti képviselő szerint ki kell emelni Köpeczi-Bócz Tamás EU-s pénzekért felelős államtitkár nevét, aki már 2005-ben is helyettes államtitkár volt, de igazgatta a Türr István Képző és Kutató Intézetet is. Ikotity kijelentette: „az ő szóhasználatukkal mondhatjuk, hogy együtt lopták el az oktatás jövőjét.” Hadházy hozzátette, Köpeczi-Bócz személye is mutatja, hogy ez a folyamat nem most indult, de mostanra jutottunk el odáig, hogy ezeknek az „ostoba projekteknek” hatásuk is lett.

Az egykori fideszes önkormányzati képviselő felelevenítette az első, múlt heti Korrupcióinfó témáját is: ekkor egy titkos hangfelvételt mutatott be, mely szerint Ács Rezső mostani szekszárdi polgármester egy túlárazott projektről beszélt, és kijelentette, ma Magyarországon így működik a rendszer. Beszámoltunk róla: a szekszárdi Wosinsky óvodáról van szó, melynek bővítésére pályázatot írtak ki. Ennek 66 millió forintba kellett volna kerülnie, azonban a közbeszerzési pályázatot mégis nagyjából 120 millió forintra írták ki. Hadházy szerint a sajtótájékoztató után a Miniszterelnökség bűnpártolással vádolta, mondván, ő sem tett feljelentést az ügyben. Eközben a politikus már múlt csütörtöki Korrupcióinfóján elmondta, hogy tett, és a hatóságok passzolgatják egymásnak az ügyet. Legalább a Miniszterelnökség elismerte, hogy volt bűn – tette hozzá Hadházy. Az ügyben a szekszárdi vezető a Hír TV-nek nem kívánt nyilatkozni, és arra hivatkozott, hogy a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság elutasította a hivatali visszaélés és hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentés ügyében a nyomozást. (Jelenleg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vizsgálódik.)

Hadházy a szekszárdi óvodabővítési projekt kapcsán a Magyar Narancsnak adott interjújában elmondta: a 2012-es hangfelvételen „fideszes városvezetők egy frakcióülésen beszélnek arról, hogy miként is képzelhetjük el az uniós pénzek korrupt elosztását. Ennek nagyjából az a lényege, hogy megjelenik egy cég, amelyik azt mondja, van itt egy túlárazott projekt, elintéznek mindent, még a 15 százalékos önkormányzati önrészt sem kell beletenni, cserébe ők lesznek a kivitelezők. Ha ez nem tetszik a városvezetőknek, akkor sem esnek kétségbe, mennek egy vagy két megyével arrébb, hiszen van egy nekik központilag kiosztott kvóta, amely garantálja számukra a megfelelő számú kivitelezést. Ács Rezső, a város jelenlegi polgármestere akkor azt is mondta, hogy ma így működik a rendszer Magyarországon.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.