Nem tudják bizonyítani a terrorcselekményt?

Állítólag a miniszterelnök ellen terveztek merényletet, de várat magára, hogy ezzel meg is gyanúsítsák őket.

Szemán László
2016. 02. 15. 5:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újbudán fogták el tavaly november 21-én a Terrorelhárítási Központ (TEK) kommandósai a 62 éves gödöllői M. Pétert és a 60 éves budapesti R. Gyulát. Egyikük Volvójával állítólag a XII. kerületbe tartottak, hogy megöljék Orbán Viktort. Legalábbis a Blikk akkor a miniszterelnököt nevezte meg célszemélyként, és ezt az információt hivatalosan azóta sem cáfolták. A gyanúsítottak Volvójából Skoda és Scorpio típusú géppisztolyok, hozzájuk való hangtompítók és tetemes mennyiségű lőszer került elő. Miután az elfogásuk után egy nappal egy másik akciót is végrehajtott a TEK (két szlovákiai magyar, történelmi játékokat kedvelő fiatalembert és két, haditechnika-mániás magyarországi társukat fogták el; egyikük lakásán komoly mennyiségű, gyűjtögetett, illetve saját kezűleg gyártott robbanóanyagot, valamint világháborús lőszereket találtak), a két akcióról közös, ámde félreérthető közleményt adott ki a TEK főigazgatója.

A kommünikét olvasva a sajtóban szinte mindenki egy akciónak értelmezte a két elfogást. A kommunikációs hibából fakadó és napokig tartó zavart végül Pintér Sándor belügyminiszter és Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára volt kénytelen feloldani. Tisztázták, hogy a két elfogásnak nincs köze egymáshoz. Pintér Sándor M. Péter és R. Gyula elfogását illetően azt mondta: a védett személyekkel kapcsolatos információgyűjtés során jutottak el hozzájuk. A belügyminiszter tájékoztatása szerint megfigyelésükhöz operatív eszközöket használtak: lehallgatták őket az autójukban, lakásukon, illetve lehallgatták telefonbeszélgetéseiket is. „Meg kell győzni a mostani vezetőket, hogy adják fel a hatalmukat. A meggyőzés lehet persze egy darab ólom formájában, a fejbe”; „Végre fegyvert fogunk, kinyírjuk az összes rohadék alacsonyrendű génhulladékot magunk közül, együtt a kormányokkal, akik ma hatalmon vannak” – többek között ez hangzott el a beszélgetések során. Olyan szövegrészletet is idézett a miniszter, mely szerint „azok, akik ma a törvényeket hozzák, birkák, buták, közönséges bűnözők és hazaárulók, és kivégzendők”.

Tasnádi László mindehhez még annyit tett hozzá, hogy kormánytagot akart kivégezni a két elfogott férfi. (A TEK egyébként csak egy kormánytagot, Orbán Viktort védi.)  Az államtitkár azt nem árulta el, pontosan ki ellen tervezett támadást a két elfogott. Tasnádi László azt közölte még, a szélsőséges nézeteket valló gyanúsítottak egy laza szerveződésű, „hadsereg” elnevezésű csoporthoz tartoztak.

A hatóságok által extrém csoportoknak nevezett szélsőséges, radikális csoportokat különösen a tavaly januári, a Charlie Hebdo című lap szerkesztősége elleni párizsi terrortámadás óta figyelik fokozottan a titkosszolgálatok, valamint a TEK. E csoportok egyike a Magyar Nemzeti Hadsereg nevű, 15-20 fős csoport, amely 2010 telén alakulhatott. Titkosszolgálati forrásunk nem cáfolta, hogy Tasnádi László erről a „hadseregről” beszélhetett, és a két elfogott férfi is ennek tagja. Az ultraradikális, militáns nézeteit az interneten propagáló csoport egyébként a két férfi elfogása után néhány nappal elhatárolódott a merénylettől mint olyantól, mivel „a lesből támadást magunktól és tagjainktól egyaránt genetikailag idegennek tartjuk”.

Mindkét elfogott férfi büntetett előéletű. Egyiküket 2015 májusában ítélték el, mert lőszereket hozott be az országba, a másik 2014 novemberében szabadult a lőfegyverrel visszaélés miatt kiszabott 7 és fél éves szabadságvesztéséből, utóbbi így már különös visszaeső. Mindketten előzetes letartóztatásban vannak. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) lőfegyverrel, lőszerrel visszaélés megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást ellenük. Más gyanúsított nincs. Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata lapunk megkeresésére közölte: a nyomozás érdekeire tekintettel további információt nem kívánnak adni.

Az NNI minden bizonnyal meggyanúsította volna már a két férfit legalább terrorcselekmény előkészületével. Úgy tudjuk azonban, hogy a két gyanúsított ellen a készülődő Orbán-merényletre továbbra sincs más bizonyíték, mint lehallgatásaik hangfelvételei. A beszélgetések azonban zavarosak. Ez viszont egyelőre a gyanúsításukhoz sem elegendő, így marad a lőfegyverrel, lőszerrel való visszaélés gyanúja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.