Tasnádi: Kormánytagot akartak kivégezni az elfogottak

Az államtitkár tájékoztatása szerint a gyanúsítottak egy laza szerveződésű, „hadsereg” elnevezésű csoporthoz tartoztak.

MNO
2015. 11. 27. 12:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pintér Sándor belügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy reményei szerint a TEK-et és a rendőrséget ért „nemtelen támadás” tudatlanságból ered. A tárcavezető ezzel indokolta rendhagyó sajtótájékoztatóját, hangsúlyozva: folyamatban levő büntetőeljárásról a tárca irányítása alá tartozó rendőrség tartózkodott eddig nyilatkozni, mert nem akarta befolyásolni a büntetőeljárást, a sajtó nyilvánosságával az elkövetőket, a gyanúsítottakat és a tanúkat sem – derül ki az MTI tudósításából.

A két elfogással összefüggésben idézte Hajdu János sajtónyilatkozatát, a TEK főigazgatója azt mondta: „Mindenekelőtt hadd jelezzem önöknek, hogy két különböző esetről van szó, időben és térben is különbözik a két eset egymástól. Az egyik pénteki, a másik szombati művelet része. Ez idáig semmi nem bizonyítja, hogy a két ügy között kapcsolat van.”

A miniszter szerint a sajtóban ennek ellenére a két ügyet összemosták, „habot vertek körülötte”, a „közvéleményt félre kívánták tájékoztatni”.

A sajtótájékoztatón bemutattak olyan eszközöket, amilyenek a főváros felé tartó Fiat Tipóban hatástalanítás nélkül hevertek.

A belügyminiszter hangsúlyozta: pontos volt az autó szállítmányáról az információ. Ráadásul ezt egy nappal azután kapta a TEK, hogy információja volt arról, az ország védett vezetői közül valaki ellen támadást akarnak végrehajtani. Mint mondta, a kocsiból instabil anyagokat foglaltak le, amelyek több évtizedig voltak a földben.

A hétvégi másik esetről, amelyben két embert fogtak el, azt mondta: a védett személyekkel kapcsolatos információgyűjtés során jutottak el hozzájuk. Operatív eszközöket használtak – mondta a miniszter, és idézte a gyanúsítottakat: „meg kell győzni a mostani vezetőket, hogy adják fel a hatalmukat. A meggyőzés lehet persze egy darab ólom formájában, a fejbe”, „végre fegyvert fogunk, kinyírják az összes rohadék alacsonyrendű génhulladékot maguk közül, együtt a kormányokkal, akik ma hatalmon vannak”.

Hozzátette: „bizonyos szóösszetétel után, amelyik a kivégzésekről szól, elmondják, hogy azok, akik ma a törvényeket hozzák, birkák, buták, közönséges bűnözők és hazaárulók és kivégzendők”.  A „forradalom eszközének” tartja magát valaki, aki sorozatlövő fegyverekkel, jelentős lőszermennyiséggel, hangtompítóval felszerelve indul „kiszámíthatatlan útra” a fővárosban – jellemezte a helyzetet a miniszter.

Pintér Sándor egyértelműnek nevezte, hogy a két ügy közötti összefüggést vizsgálni kell, bár most úgy tűnik, nincs összefüggés közöttük.

Tasnádi László államtitkár a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta, kormánytagot akart kivégezni a múlt hétvégén elfogott, később előzetes letartóztatásba helyezett két férfi. Azt nem mondta meg, hogy pontosan ki ellen tervezett támadást a két férfi, annyit közölt: a szélsőséges nézeteket valló gyanúsítottak egy laza szerveződésű, „hadsereg” elnevezésű csoporthoz tartoztak.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész csütörtökön azt közölte: a november 21-én, szombaton kora délután Budapest tizenegyedik kerületében elfogott két gyanúsítottat a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája lőfegyverrel visszaélés és lőszerrel visszaélés bűntette miatt előzetes letartóztatásba helyezte. A magyar férfiak autójában elrejtve számos lőszert, tárat, Skoda és Skorpion típusú géppisztolyt találtak és foglaltak le, majd az ügyet átadták a nyomozásra illetékes Budapesti Rendőr-főkapitányságnak.

Mindkét férfi büntetett előéletű, egyiküket 2015 májusában azért ítélték el, mert lőszereket hozott be az országba, a másik pedig 2014 novemberében szabadult lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt hét és fél éves szabadságvesztés büntetéséből, így a mostani cselekményét különös visszaesőként követte el.

A vasárnap dél körül, ugyancsak a tizenegyedik kerületben elfogott négy gyanúsított ügyében a BRFK bevetési osztálya több tucat, az előzetes tűzszakértői vélemény szerint feltehetőleg világháborús páncéltörő gránátot, repeszgránátot, német tojásgránátot, lőszereket és egyéb robbanóanyag-tartozékokat foglalt le – idézte fel a fővárosi főügyész. Esetükben az ügyészség indítványát a bíróság szerdán elutasította, így mind a négy gyanúsított szabadlábon védekezik.

Ismert, Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója kedden azt mondta, két csoportot fogtak el, lőfegyvereket, robbanóanyagokat is talált náluk, a házkutatásokon pedig „bombalaborra” is bukkantak. Hajdu szavai szerint ezeket úgy rakták össze, hogy azokat „álcázott eszközként lehetett volna ( ) indítani”. Arra a kérdésre, hogy dzsihadistákról lehet-e szó, Hajdu János úgy válaszolt: azt kéri, a TEK erre a következő napokban adhasson választ.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ellenzéki képviselői azt követelték, hogy a TEK tisztázza az ügyet, hiszen a zárt ülésen nekik adott tájékoztatás köszönő viszonyban sincs a nyilvánosságra hozott hírekkel.

A főváros vezetése köszönetet mond a Belügyminisztériumnak és a Terrorelhárítási Központnak, amiért felelősségteljesen és előrelátóan védik Budapest lakosságát – áll Tarlós István főpolgármester pénteki közleményében.

Robbanószereket, sorozatlövő és egyéb fegyvereket nem csak Közel-Keleten kiképzett terroristák képesek pusztításra használni – fogalmaz a városvezető. Mint írja, kedvező lenne, ha egyes ellenzéki csoportosulások nem bagatellizálnák el a helyzetet, és nem használnák fel sem a migránsproblémát, sem a törvénytelen fegyverfelhalmozások eseteit olcsó politikai haszonszerzésre, mert az ezekben rejlő kockázatok nem csak a velük nem szimpatizálókat fenyegethetik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.