Orbán: Európa Hellász, és nem Perzsia

A kormányfő szerint Brüsszel nemcsak nem képes megvédeni Európát, de a szándék is hiányzik.

LD
2016. 02. 28. 16:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „népvándorlás” veszélyeire hívta fel a figyelmet tizennyolcadik évértékelő beszédében Orbán Viktor kormányfő a Várkert Bazárban. A rendezvényen a miniszterelnök arról beszélt, hogy a kötelező betelepítési kvóta a mai kor esszenciája és szimbóluma, ellene pedig a szuverenistáknak fel kell lépniük, szemben az unionistákkal. A kormányfő hosszan sorolta beszédében a különféle veszélyeket, a párhuzamos társadalmak épülését, az integrálhatatlan tömegeket, hozzátéve, hogy Budapestre nem importálhatnak antiszemitizmust és homofóbiát, „nem fognak bandák vadászni a feleségeinkre és a lányainkra”. A kormányfő szerint ugyanakkor a tavaly megindult áradat miatt aligha a migránsokra kell haragudni, ők csupán a saját érdekeiket nézik, és ezt kellene szerinte Európának is tennie. A kormányfő úgy látta ugyanakkor, hogy Brüsszel nemcsak nem képes megvédeni Európát, de a szándék is hiányzik, a süllyedő hajót látva pedig arról döntene, melyik kabinba mennyi víz kerüljön.

Az Együtt az évértékelő idejére szervezett tüntetést „Lopják a jogom! Vissza a népszavazást a népnek!” címmel. Juhász Péter Várkert Bazárnál tartott tüntetés megkezdése után Facebook-oldalán azt írta: „Nem hagyjuk, hogy Orbán kisajátítsa az országot!”

A Fidesz ellenérdekelt abban, hogy az emberek dönthessenek, ezért nem lehetett népszavazást tartani a paksi atomerőmű bővítéséről, a budapesti olimpiáról, a Liget Budapest projektről és most a vasárnapi zárva tartásról sem – mondta el a megmozduláson Szigetvári Viktor Együtt-elnök.

A tüntetésen a szervezők szerint 3-4 ezren vettek részt. A résztvevők az Együtt, az MSZP, a PM és a Demokratikus Koalíció zászlóit tartották a magasba, ezenkívül uniós lobogókat is látni lehetett. (MTI)

Hosszan kritizálta Orbán az európai vezetők menekültpolitikáját és a befogadáspártiakat, kijelentve: Európa Hellász, és nem Perzsia, kereszténység, és nem kalifátus, ez pedig nem rangsort jelent, hanem különbséget. A kormányfő szerint a probléma, hogy az európai vezetők világpolgárok, a nép viszont a nemzeti érdeket tartja szem előtt, és mivel a vezetőknek így esélyük sincs, hogy szót értsenek a polgárokkal, emiatt szóba sem állnak a néppel.

A kormányfő kifejtette: nem a már eldöntött kvótákról van szó, hanem a márciusban napirendre kerülő kötelező betelepítési kvóta ellen kell hadba indulni, ezért is fontos szerinte Magyarországon népszavazást kiírni. A kormányfő beszélt arról is, hogy a Magyarországnak küldött források visszatartásával fenyegetőznek, ami szerinte zsarolás, és nem is tartozunk semmivel. Amennyi pénzt az unió beküldött, annyit a nyugati cégek ki is vittek, „kvittek vagyunk” – mondta a miniszterelnök. A népszavazás célja szerinte nem hagyni, hogy Brüsszel a törvények fölé helyezze magát.

Orbán kiemelte, hogy ők már tavaly figyelmeztettek az újkori népvándorlásra, azóta pedig megerősítették a határokat is. Szerinte 2015 be fog vonulni a történelemkönyvekbe, és veszély fenyegeti a nemzeti külpolitikát, a gazdaságpolitikát, a terrormentes közállapotokat és a biztató jövő lehetőségét is. „A veszély neve: népvándorlás” – jelentette ki.

A Párbeszéd Magyarországért szerint Orbán Viktornak nincsenek érvényes gondolatai a mai magyar valóságról, a miniszterelnök „csak fantomokat fest, és azokkal hadakozik”.

A Demokratikus Koalíció szerint nem a menekültek, hanem a miniszterelnök „és skinheades csapata” jelenti a legnagyobb veszélyt az országra.

A Liberálisok szerint ma minden magyar kénytelen első kézből megtapasztalni, hogy milyen volt a kommunista rendszer. Orbán illiberális állama ugyanis a kommunizmus maga – olvasható a Magyar Liberális Párt (Liberálisok) közleményében.

Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnök a vasárnapi érvértékelő beszédével arról adott tanúbizonyságot, hogy elvesztette kapcsolatát a valósággal.

A Jobbik szerint a miniszterelnöknek fogalma sincs a valóságról, és helyesebben tenné, „ha nem az urizáló tanácsadói által lefestett virtuális Magyarországon élne”.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint „Orbán Viktor eltévedt”: a kormányfő beszéde és a valóság között óriási szakadék tátong. (MTI)

A kormányfő beszélt arról is, hogy „nekünk a béketáborban a helyünk”, nem szabad felülni a német-, orosz- vagy törökellenes indulatoknak, de nem kell túlságosan egyikhez dörgölőzni sem. A kormányfő utalt itt feltehetőleg a Jobbikra is, és a lecsatlakozni szándékozókat, a „melegebb testhez dörgölőzőket” bírálta. Láthatólag persze a kormányfő a német vezetést is kritizálta később, amikor a wilkommenskulturt és a migránsok behívását kárhoztatta.

A beszédét Orbán azzal kezdte, hogy eltelt a rendszerváltás óta huszonhat év, és már nem elég a „hogyan szabaduljunk meg a kommunistáktól” kérdést feltenni. A kommunizmusról is már értelmetlen beszélni, miután rengetegen születtek utána, a „disszidáljunk-e” önmarcangolása helyébe például szerinte a „vállaljunk-e munkát külföldön” kérdése lépett. Mégis kárhoztatta a kommunizmust is, feltéve a kérdést: ha 45 évig megyünk befelé az erdőben, meddig tart kiérni? Kritizálta az osztályharcos politikákat is, ami szerinte mindegy, hogy a Marx-könyvekből vagy divatos balos egyetemek padjairól lép elő, távoltartandóak a kormány rúdjától.

A közoktatás és az egészségügy kapcsán Orbán bizakodó volt: szerinte ha elbírtunk az IMF-fel, el fogunk a Klik adósságaival is. Az egészségügyben is történtek eredmények szerinte, de azért kell még egy új budapesti kórház, és bár a béremelés is folyamatos, de láthatólag nem elégséges. Viszont a béremelések mértékének és ütemének a gazdaság mindenkori teljesítménye korlátokat szab – mondta.

Percről percre való tudósításunkat a beszédről itt olvashatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.