Tüntetés Miskolcon: „A pedagógusok lesznek az új migránsok!”

A beszédek során többször elhangzott, hogy meg kell szüntetni a Kliket.

HZS
2016. 02. 03. 16:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elindult Miskolcon a szabad és politikamentes oktatást követelő menet – jelentette délután öt óra előtt helyszíni tudósítónk, és jelezte: olyan nagyra nőtt a tömeg, hogy a járda helyett az úttesten vonulnak a felvonulók.

A szervezők megkérték a politikusokat, hogy „ne most mondjanak nagyon okosakat”, mert ez szigorúan politikamentes rendezvény. A Herman Ottó Gimnázium diákjait képviselők szülők részéről felszólaló Oláh Benjámin így fogalmazott: „sem szocialista, sem csuhás nem állhat az oktatás, a szülő és pedagógus fölé”.

Kollégánk közlése szerint a néhány ezer fős tömegben több, főleg baloldali politikus is feltűnt, s együtt vonul a Herman Ottó Gimnázium tanáraival és diákjaival Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke is. A menet elején a hermanos diákok Gyermekeinkért feliratú molinója látható, mögöttük az Ápoló Vagyok mozgalom, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium és a bányászszakszervezet támogató sorai. Ilyen, igen markáns üzenetek is feltűntek: „Ne üldözzétek a el a fiatalokat”, „Az oktatás hazánk jövője”.

„Követeljük, hogy az oktatás nemzeti érdek legyen, lehessen leülni, új rendszert létrehozni, és ebben vegyenek részt a pedagógusok is” – mondta felszólalásában Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke. Egy félévi bizonyítványt is kiállított, melyben szervezés, kivitelezés, fenntartás, üzemeltetés, empátia, pedagógusok elismertsége és szakmai ismeretek tantárgyból is elégtelent kapott az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója beszédének elején jelezte, a tüntetőket Soros György támogatja, erre nevetés tört ki. Több pontban vázolta fel, milyen intézkedéséket várnak el az oktatás terén, a felsorolt pontok legerősebb eleme az volt, amikor közölte: „Követeljük a Klik megszüntetését!”.

„Félmillió fiatal már külföldre tolta el a biciklijét” – jelentette ki Gulyás Balázs aktivista, az MSZP egykori józsefvárosi alelnöke. Azt hangsúlyozta, hogy a közoktatás bajaiért ez a kormány a felelős. Hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor és Balog Zoltán költözzön Észak-Koreába, ott szeretik ezt a fajta központosítást. Ahogy az előtte felszólalók, úgy Gulyás is elmondta, hogy a miniszterelnök szüntesse meg a Kliket.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke arról beszélt, hogy a pedagógusok lesznek az új migránsok, akik veszélyeztetik a nemzeti együttműködést. Kijelentette, hogy a miniszter nem veszi észre, hogy a bicikli szétesett, és javíthatatlan. A kerekasztal fontosságára is felhívta a figyelmet, hiszen olyanoknak is ott kell ülniük, akik mást és másképp gondolnak. Jelezte, ha Balog Zoltán nem tudja szolgálni hazáját, akkor távozzon. „Belelátunk a kártyákba, amit a lapok üzennek, az elfogadhatatlan” – szólított fel bojkottra Mendrey. Rövid távon megvalósítható megoldási javaslatot is tett néhány problémára, ilyen a tanulók terhelésének csökkentése, a tankönyvválasztás, az adminisztrációs terhek csökkentése.

A hatalom nem akarja megérteni, hogy mi a bajuk a pedagógusoknak – kezdte felszólalását Galló Istvánné. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint az oktatóknak az a bajuk, hogy a köznevelés rendszere hét bőrt húz le róluk és a gyerekekről. Mint mondta, elvették a tanároktól a tanítás örömét, a munkájukat segítők létminimumon élnek, a hatalom elveszi a gyerekektől a gyerekkorukat, és a jövőjüket is el akarja venni. Kérte, hogy mindenki csatlakozzon a február 13-ára tervezett demonstrációhoz.

Miskolc mellett Budapesten, Pécsett, Szegeden és Sopronban is tüntettek a jelenlegi oktatási rendszer miatt. A fővárosban, a Szabadság téren – az ATV információ szerint – nagyjából 600-800-an vettek részt. A budapesti felszólalások során többször bírálat érte a KLIK-et, és azt kifogásolták, hogy gyakorlati tudásra kellene helyezni a hangsúlyt a lexikális információk sulykolása helyett.

Sopronban hatvanan demonstráltak a KLIK, Széchenyi téri irodája előtt – tájékoztatott a Kisalföld. A szakadó esőben Jakál Adrienn, PM soproni elnöke arról beszélt, hogy az átgondolatlan oktatáspolitikával a gyermekeink jövőjét, és ezzel az ország jövőjét kockáztatják.

 

Korábban olyan információ is napvilágot látott, hogy a Pedagógusok Szakszervezete miskolci szervezetének titkára szerint azzal fenyegették meg az óvodákat, hogy komoly következményei lesznek, ha részt vesznek a szerdai demonstráción.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.