Válasz helyett támadásba lendült Orbán

Éles vita bontakozott ki a hétfői parlamenti ülésen Orbán Viktor miniszterelnök és Vona Gábor között.

Markotay Csaba
2016. 02. 29. 20:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ellenzéki képviselő is Orbán Viktornak szegezhette kérdéseit hétfőn az Országgyűlés ülésén, a legkomolyabb vita a miniszterelnök és Vona Gábor között bontakozott ki. A Jobbik elnöke ugyanis ismét két vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazta: az egyik a Jobbik állítólagos orosz pénzeit elemezné (a Fidesz ugyanis többször ezzel vádolta a pártot), a másik a kormányfő szűk környezetének – Habony Árpádnak, Andrew G. Vajnának és Mészáros Lőrincnek – a gazdagodását.

Orbán először azzal vágott vissza, hogy a Jobbik elnökét csak a pénz érdekli, majd azt kezdte sorolni, hogy a pártjának autókölcsönző, autószerelő vagy éppen fuvarozócég írt tanulmányokat. Vona a válaszában a gyilkossággal gyanúsított dunaújvárosi fideszes képviselőt, a Fidelitas rendezvényén történt verekedést vagy éppen az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) zavaros pénzügyeit emlegette, majd bátorságot kért a miniszterelnöktől a korábban felvetett vizsgálóbizottságokhoz. Orbán Viktor erre Kovács Béla számláiról beszélt.

Tóbiás József, az MSZP elnöke a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdésük beadása körül történtek kivizsgálását kérte számon a kormányon, a miniszterelnök erre azt mondta: „az MSZP a maga kérdését beadta, azt pedig befogadták”. (Az kérdéses, hogy a miniszterelnök mire gondolt a befogadás alatt, hiszen a választási bizottság ekkor még nem hozta meg egyébként elutasító döntését a szocialisták kérdéséről – a szerk.) Amikor Tóbiás József vissza akart kanyarodni a múlt keddi eseményekhez, a kormányfő azt ismételte meg, hogy az méltatlan helyzet volt, nem fogadható el, ezért a választási bizottság képviselőit már kérték javaslataik megfogalmazására.

Ikotity István (LMP) Farkas Flórián miniszterelnöki biztos menesztését firtatta. „Nincs ilyen szándékunk. Ön utazik Farkas Flóriánra, és ez az ő pozícióit erősíti” – közölte a miniszterelnök. Az ellenzéki politikus felidézte azt is, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma épp mostanában akar 1,2 milliárdot visszakövetelni a Híd a munka világába program pénzfelhasználásai miatt, és összesen több tucat vizsgálat folyik olyan programokkal kapcsolatban, amelyek még Farkas Flórián elnöki időszakához köthetőek. Orbán válaszában azt állította, hogy szerinte a képviselőnek nem is a miniszterelnöki biztossal, hanem vele van baja.

Lukács László György (Jobbik) az egészségügy helyzete kapcsán kifogásolta, hogy a miniszterelnök évértékelőjében a vidéki kórházakban lévő XXI. századi körülményekről beszélt. A kormányfő ezt fenntartotta, és megismételte, hogy Budapesten „baj van”, ezért a fővárosban épül majd egy új kórház. Egyúttal a Jobbik-politikusról azt mondta, hogy vállalkozása üzletszerűen szállít külföldre orvosokat, vagyis anyagilag abban érdekelt, hogy Magyarországot a szakemberek elhagyják. Lukács László György közölte: akkor dolgozott a cégnél, mielőtt képviselő lett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.