A fideszeseket többen tartják korruptnak, mint az MSZP-seket

A válaszadók szerint a korrupció a hatodik legfontosabb probléma az országban.

MNO
2016. 03. 19. 14:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megkérdezettek szerint jelenleg a korrupció a hatodik legfontosabb probléma az országban – olvasható a Publicus Intézet honlapján megjelent összefoglalóban. Tíz megkérdezettből hat nem tudott érdemben válaszolni arra a kérdésre, hogy ki a legkorruptabb politikus hazánkban, és az érdemben válaszolók többsége is inkább pártokhoz, semmint politikusokhoz köti a korrupciót.

A válaszadók több mint kétharmada úgy látja, hogy túl sok a korrupciós ügy, és már nem lehet rá figyelni, illetve háromnegyede szerint a korrupciónál vannak ma nagyobb problémák is.

Minden harmadik válaszadó úgy gondolja, hogy 2010, a Fidesz kormányzása óta több a korrupció, és csupán fele annyian azt, hogy az előző, MSZP által kormányzott nyolc év alatt. Ugyanakkor tízből négy válaszadó szerint ugyanolyan mértékű a korrupció mindkét időszakban – teszik hozzá. A megkérdezettek túlnyomó többsége szerint elsősorban a sajtó feladata, hogy felhívja a választók figyelmét a korrupciós ügyekre.

Tíz válaszadóból hat nem tudott érdemben válaszolni arra a kérdésre, hogy ki a legkorruptabb politikus hazánkban, az érdemben válaszolók többsége is inkább pártokhoz, semmint politikusokhoz köti a korrupciót. Leginkább a Fideszt vagy a fideszes politikusokat tartják korruptnak (17 százalék), majd kevesebb mint fele annyian az MSZP-t és politikusait (7 százalék). Az első két konkrét politikus Orbán Viktor (5 százalék) és Gyurcsány Ferenc (3 százalék). A válaszadók nem választható személyeket (Habony Árpád, Andy Vajna, Mészáros Lőrinc) is megemlítettek.

A megkérdezettek harmada nem tudta érdemben megválaszolni azt a kérdést, hogy melyik párt tud hitelesen küzdeni a korrupció ellen, míg másik egyharmad szerint egyikük sem hiteles. Azonban azon kevesek, akik szerint párt hiteles tud lenni ebben, elsősorban a Fideszt, a Jobbikot és az LMP-t tartják alkalmasnak – közölte honlapján a Publicus Intézet.

A válaszadók szerint jelenleg a szegénység (43 százalék), a munkanélküliség (30 százalék), az egészségügy (29 százalék), az oktatás (21 százalék) és a menekültek (17 százalék) ügye után a hatodik legfontosabb probléma a korrupció az országban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.