A győzelem ellenére bukhat Tóbiás?

Nem csitultak a pártelnök és környezetével szembeni hangok.

Katona Mariann
2016. 03. 05. 12:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyes forrásaink arra hívták fel a figyelmet, hogy a pártelnök most mindössze „egy kis levegőhöz jutott”, és lehetőséget kapott arra, hogy kompromisszumkészséget mutatva a párton belül változtasson a sokak által kifogásolt kérdésekben.

Nem kis áldozatot kellene hoznia, hiszen rengeteg kritika éri rajta kívül a legszűkebb környezetét is, de néhány bizalmi embere hátrébb szorítása – egyesek szerint – enyhíthetne a helyzeten. Itt szinte mindenki először a pártelnök fő tanácsadójának tartott Baja Ferencet említette, elismerve ugyanakkor a politikus pártszervezési képességeit. Baja formálisan semmilyen tisztséget nem visel (hivatalosan csak a Táncsics Alapítvány elnöke), mégis egyfajta irányítóként igyekszik feltűnni. Forrásaink szerint olyan is előfordult, hogy az MSZP frakciótagjainak akart feladatokat kiadni. Ugyancsak sokat bírálják a párt kommunikációját, vagyis inkább az abból fakadó sikerek hiányát. Ezt is a szorosan a pártelnök mellett dolgozók számlájára írják, csakúgy, mint Katona Tamás pártigazgató egyesek szerint siralmas teljesítményét.

A Magyar Nemzet információi szerint ugyanakkor nem látszik, hogy Tóbiás József bármin is változtatni készülne. Pedig – mint többen fogalmaztak – erre már nincs sok ideje, a salgótarjáni időközi polgármester-választás sikeréből fakadó lehetőség ugyanis hamarosan elillan.

Voltak ugyanakkor olyan forrásaink is, akik továbbra is a párttagság elégedetlenségéről beszélnek. Szerintük az sem változtatna semmin, ha Tóbiás József a szűk környezetét akár teljesen lecserélné, hiszen a fő problémának az elnök személyét látják. A középszintű vezetők már engedékenyebbek, a párton belüli „politikai elit” egy része viszont szintén változást szorgalmaz, és nem elégedne meg mondjuk Baja Ferenc háttérbe szorításával.

Az MSZP választmánya egyébként két hét múlva írja ki a felmenő rendszerű országos tisztújítást. Úgy tudjuk, továbbra is sokan szeretnék meggyőzni a korábbi újbudai polgármestert, Molnár Gyulát, hogy szálljon versenybe az elnöki székért. Van viszont olyan vélemény is, hogy nem lehet a párt vezetője olyan ember, aki ellen büntetőeljárás zajlott (amelyben egyébként felmentették), ráadásul érintett lehet más eljárásokban is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.