A PDSZ kész sztrájkolni

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete sztrájkbizottsági tárgyalásokat folytatna a kormánnyal.

MTI
2016. 03. 07. 15:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az érdekvédő felidézte, hogy a PDSZ a sztrájkbizottsági tevékenységét 2015 tavaszán felfüggesztette, most ezt szeretnék folytatni.

Hozzátette: ezzel a tárgyalássorozattal nem kívánnak a másik pedagógus-sztrákjbizottság ellen fellépni, inkább mellettük szeretnék a nyomásgyakorlást fokozni.

Mendrey László értékelése szerint a kormány a súlyos válságjelenség kibontakozását a közoktatásban nem igazán veszi figyelembe, és terelő, időhúzó tárgyalások zajlanak csupán.

Közlése szerint kedden eljuttatják követeléseiket a tárca vezetőjének, és ebben a sztrájkbizottsági tárgyalások menetére is javaslatot tesznek.

Ezek befejezésére április elejét, maximum közepét jelölik meg, és ha eredménytelenül zárulnak az egyeztetések, akkor készek a sztrájkra. Ezt még ebben a tanévben megtartanák, és a szakszervezeti vezető nem zárta ki, hogy az érintené az „érettségik környékét” is.

Mendrey László hozzátette ugyanakkor, hogy a sztrájk nem cél, hanem eszköz. Olyan, melynek alkalmazása mindenkinek fáj, a kormányzattól függ, hogy rákényszeríti-e őket annak alkalmazására – fogalmazott.

Az MTI-hez eljuttatott háttéranyag szerint a szakszervezet követelései között szerepel a gyermekek és tanulók terheinek, a pedagógusok munkaterhelésének csökkentése, a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény (kjt.) alá tartozó munkavállalók bérének azonnali és jelentős emelése.

Elvárják az iskolák biztonságos működtetetését lehetővé tevő azonnali költségvetési átcsoportosítást, az intézmények gazdasági és szervezeti autonómiájának helyreállítását, a pedagógus-előmeneteli rendszer, a minősítés és a tanfelügyeleti rendszer jelenlegi formájának azonnali felfüggesztését, és a modern korszerű rendszerek kidolgozásáig az intézményekben eddig működő belső önértékelési rendszer visszaállítását.

Sürgetik a tankötelezettség korhatárának visszaemelését 18 évre a szakellátás feltételeinek biztosításával, minden – nem felmenő rendszerben – bevezetett intézkedés azonnali visszavonását, az eredeti feltételrendszer visszaállítását, a szakszolgálatok eredeti kapacitásának helyreállítását.

Követeléseik között szerepel a szakközépiskolák közismereti óraszámcsökkenéssel járó átalakításának leállítása, érdemi, rendszeres érdekegyeztetésre alkalmas fórumok létrehozása és működtetése, a Nemzeti Pedagógus Kar automatikus tagságának megszüntetése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.