A PSZ finomítaná a Pukli-féle tanársztrájkot

A Pedagógusok Szakszervezete azt javasolja, hogy munkaidőn kívül, 16 óra után kerüljön sor a tiltakozásra.

MNO
2016. 03. 21. 20:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményt adott ki hétfőn a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), melyben hét fő pontban foglalják össze, hogyan lenne a legcélszerűbb a tanárok véleménynyilvánítása. A javaslataik közül épp az a leghangsúlyosabb, melyben azt kérik a pedagógusoktól, hogy a munkabeszüntetésre munkaidőn kívül, 16 óra után kerüljön sor. Hozzáteszik: a fontos azonban, hogy a véleménynyilvánítás időpontja alatt egyetlen gyermek, egyetlen tanuló se maradjon felügyelet nélkül.

A PSZ közleményében leírja, hogy minden pedagógus alkotmányos joga, hogy egyénileg vagy közösségben kifejezze véleményét a kormány oktatáspolitikájáról.

Ismert, a Tanítanék mozgalom nevében a március 15-i, több tízezres demonstráción felszólaló Pukli István a kormányfőhöz és Áder János köztársasági elnökhöz intézte követelését. Bocsánatkérésre szólította fel Orbán Viktort: „Ha 2016. március 23-án éjfélig nem kérnek bocsánatot a megfélemlített emberek nevében, és nem ülnek tárgyalóasztalhoz a komolyan vehető tárgyaló partnerek, sztrájkolni fogunk” – hangsúlyozta.

A véleménynyilvánításban való részvételre vagy attól való távolmaradásra senki nem késztethető – hangsúlyozza a PSZ. A szakszervezet hozzáteszi, hogy minden pedagógusnak saját magának kell eldöntenie, hogy él-e a véleménynyilvánítás jogával vagy attól távol marad.

A PSZ közleményében azt is megjegyzi, hogy ha a javasolt időpontban, vagyis 16 óra után kerül sor az akcióra, és annak következtében gyermek, tanuló nem marad ellátatlan, akkor nem lehet munkajogi következménye a tiltakozásnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.